Pandemia de COVID-19, prin ochii medicului Marius Craina: „Tot spitalul era devastat în momentul în care am avut primul deces”

untitled design set 970x90 px

„Este foarte important ca lumea să știe cum decurgeau lucrurile la Maternitatea Bega înainte și după ce această cumplită boală ne-a afectat pe toți”, sunt cuvintele medicului Marius Craina, șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Maternității Bega din Timișoara.

Maternitatea Bega a Spitalului Județean din Timișoara a fost și încă este spital suport-COVID-19. Medicul Marius Craina își amintește clar momentul în care a fost luată această decizie la începutul pandemiei.

„Am ajuns la concluzia că este o propunere bine gândită, calculată pentru că neștiind ce urmează, am zis să ne luăm toate măsurile de siguranță în primul rând pentru noi ca personal medical pentru că nu avem voie să cedăm din prima și în al doilea rând pentru pacientele care vor fi internate în clinică. A fost o perioadă extrem de agitată în viața maternității”, a povestit medicul Marius Craina.

Lucrurile s-au schimbat brusc după ce a fost luată decizia de a interna paciente diagnosticate cu noua boală respiratorie. Colectivul medical a trecut prin momente dificile odată cu apariția primelor decese.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Noi eram obișnuiți ca la ora 7.00 să fim în spital să avem raportul de gardă, vizita pe care o efectuam cu tot colectivul, era spitalul plin de paciente. La noi fiind vorba despre nașteri, de cele mai multe ori fericirea era prezentă în spital. Și efectiv ne făcea plăcere să mergem la vizită și să discutăm cu pacientele, să povestim cu pacientele, să râdem și să glumim cu pacientele. Brusc, în câteva săptămâni, să renunțăm la tot ceea ce știam să facem și cu tot ceea ce eram obișnuiți a fost o schimbare, un șoc pe care l-am resimți. Au început să vină primele cazuri, au început primele tratamente, au început primele intervenții chirurgicale și din păcate a venit ziua în care au început și dramele. Noi, în cadrul maternității nu am avut decese ani și ani de zile. Nu eram obișnuiți cu așa ceva. Rarisim se întâmpla să avem un deces. În momentul în care am avut primele cazuri dramatice și primul deces tot spitalul era pur și simplu devastat”, a mai povestit medicul Marius Craina.

Erau situații în care femeile însărcinate ajungeau cu o formă moderată de COVID-19, dar cu toate eforturile pe care le depuneau medicii, boala evolua spre o formă severă.

„Cazurile foarte grave ajungeau în secțiile de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean sau în alte secții ATI. Și a venit primul caz, a venit al doilea caz, a venit a treia dramă. Și pentru noi a fost o perioadă din acest punct de vedere cumplită. Nu ne venea să credem. Să vezi o femeie tânără, sănătoasă, care vine să nască, să vezi o femeie care naște, cu care stai de vorbă, cu care stai de vorbă, povestești și pe care o consulți și în câteva zile o pierzi prin decompensare, a fost ceva de neimaginat pentru noi. Și am încercat din punct de vedere profesional exact ceea ce știam să facem. Nu am ținut cont niciodată că e zonă roșie. Tot personalul era devotat. Nu am evitat niciodată contactul cu pacientele, dimpotrivă, am înțeles situația prin care treceau”, a mai spus medicul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/