Pandemia adâncește neliniștea; tot mai mulți români se refugiază în mâncare. Sfatul unui nutriționist

fast food g287027a38 1280
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Adaptarea la noul stil de viață impus de restricțiile pandemiei poate fi dificilă pentru unii dintre români. Mulți dintre ei s-au refugiat în alcool și mâncare, arată un studiu făcut în cabinetele de psihiatrie din țară, în această vară. Nutriționiștii ne vorbesc despre o încercare de a alege hrana simplă, tradițională, pentru o stare de sănătate optimă și vorbesc despre momentele de criză care pot fi și despre… evoluție. 

Tendința pozitivă din ultimii ani în privința alegerilor alimentare făcute de români a fost sabotată de pandemie. Stresul și adaptarea la noul stil de viață generat de restricțiile de circulație și altele impuse de contextul sanitar i-a făcut pe mulți dintre ei să fie mai puțin selectivi cu hrana pe care o achiziționează, în timp ce alții s-au refugiat în alcool.

„La nivel național există mai multe cercetări pe care le-am răsfoit, le-am studiat, am participat la unele dintre ele. Tendința noastră este să ne reîntoarcem și noi spre tradiție, să mâncăm mai puțin din culturile care poate nici nu sunt culturi și aici mă refer la alimentația tip fast-food și să trecem la ceva mai simplu, mai tradițional. Acesta este trendul la nivel mondial, regimul hipocaloric. Și să respectăm tradiția. Și nădăjduiesc că și la noi lucrurile se vor duce într-acolo. Mai este de lucrat și timpul în care trăim acum nu e deloc prielnic pentru că, așa cum știm cu toții, această pandemie, adaptarea la un nou stil de viață, pentru mulți dintre noi înseamnă un refugiu în ceva. Pentru foarte mulți, un studiu făcut în cabinetele de psihiatrie în vara aceasta a demonstrat că a crescut foarte mult consumul de alcool și insomniile, faptul că oamenii dorm mult mai puțin, au această problemă, la fel și mâncarea. Ne refugiem în mâncare, mâncarea e acolo. Când nu știm ce să facem, mâncăm ceva, pentru că noi căpătăm o stare de bine, chiar dacă e înșelător, pentru că doar pe moment se întâmplă asta. Mai este de lucru și avem nevoie, pentru a învăța despre corp și hrană, să ne ducem unpic mai departe de plăceri imediate, care, din păcate ar putea să ne coste starea de sănătate.”, a declarat nutriționistul Lavinia Bratu.

Potrivit sursei citate, momentele de criză pot fi folosite și ca momente de schimbare, de evoluție pentru fiecare dintre noi.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

„O criză vine să ne provoace. Este greu, tuturor ne este greu, dar momentele de criză sunt și cele de la care se pornește evoluția. Putem să fim creativi, putem să fim introspectivi. În momentul în care suferi de o boală ești atent la tine, te cunoști mai bine și poți, dacă vrei, prin această cunoaștere și atenție și dacă nu te superi că ți s-a întâmplat, să evoluezi, să crești și să te însănătoșești. Ai grijă de tine după ce ai avut o boală, știi că nu mai vrei să ajungi acolo și că alimentația, de exemplu, este prima poartă pe care să o deschizi, să o cunoști ca să poți să îți menții starea de sănătate. Cum spunea și Hipocrate: «hrana să vă fie medicament și medicamentul hrană».”, a explicat Bratu.

Pe de altă parte, un consum de hrană simplă poate însemna și economisirea banilor.

„De foarte multe ori mi se spune: ca să mănânci sănătos sau curat înseamnă să ai bani și să cheltui. Nu este adevărat. Se mănâncă mai puțin atunci când mănânci calitativ. Nu avem nevoie de multă mâncare, avem nevoie de o mâncare curată, simplă și conștient cumpărată, aleasă. Este doar o fațadă, categoric, nu am nicio îndoială, avem nevoie de mult mai puține calorii și dacă am începe să o alegem de bună calitate am cheltui și mai puțin. Vă spun din proprie experiență, dar și din experiența pe care o am cu oamenii care la un moment dat au spus da, am redus, mănânc mult mai simplu și fac și economii.”, a concluzionat medicul nutriționist.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/