Palatul Lloyd, în miniatură. Un nou produs „Timișoara la Cutie”

palatul lloyd continut plic cu cladire

Clădirea Rectoratului Universității Politehnica din Timișoara are de-acum machetă în miniatură, ca urmare a unui parteneriat încheiat cu „Timișoara la Cutie”. Astfel, unitatea de învățământ superior devine prima din țară care are un astfel de produs, creat atât pentru miile de studenți care-i trec pragul an de an, pentru absolvenți, angajații și copiii lor, precum și pentru publicul larg.

Prin acest proiect, copiii Timișoarei, viitorii studenți de mâine, pot descoperi nu doar o bucățică din valoarea istorică, arhitecturală a orașului, cât și importanța colosală pe care o are Universitatea Politehnica la dezvoltarea socio-economică a orașului. 

Lansarea „Timișoara la plic – Palatul Lloyd” a avut loc cu ocazia aniversării a 101 ani de la înființarea Universității Politehnica din Timișoara, prima instituție de învățământ superior din vestul țării, și a aniversării a 80 de ani de la înființarea Facultății de Construcții din Timișoara.  

rectorat poli

„Mă bucur să dăm suflet unui proiect nou, foarte drag mie și Politehnicii. Așa cum am spus și la aniversarea centenarului, pentru a putea progresa și pentru a schimba paradigma în noul secol al Universității Politehnica venim în continuare cu lucruri inovative, așa cum Politehnica a făcut-o și în primul secol. Am fost încântat din prima și m-a bucurat că proiectul se adresează copiilor, că le vorbește despre istoria, arhitectura orașului și despre Politehnica și în această zi care închide primul secol al Universității Politehnica, începem noul secol cu un cadou în primul rând pentru cei mici, dar și pentru cei mari, care vor regăsi bucuria de a construi Palatul Lloyd.”, a declarat rectorul UPT, Florin Drăgan.

1000x100 casa brutarului
banner maxagro

Timișoara la plic – Palatul Lloyd conține planșele din care se poate crea miniatura Palatului Lloyd și o carte poștală, în format A5, ce cuprinde pe verso informații despre istoria maiestuoasei clădiri. La fel ca la celelalte produse, grafica acestor noi materiale este realizată de cunoscutul ilustrator de cărți pentru copii, Dan Ungureanu, absolvent al Facultății de Arte din Timișoara, cu un masterat în ilustrația de carte la Cambridge School of Art și câștigător a numeroase concursuri de ilustrație din țară și străinătate.

Această colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara ne dă un nou avânt în dezvoltarea proiectului Timișoara la Cutie, marcând un moment important atât ca interes din partea celei mai vechi și mai prestigioase instituții de învățământ superior din zona de vest a țării, cât și ca oportunitate de a pătrunde în mii de case și familii care au o istorie legată de Politehnica. Suntem tare mândri că am putut realiza macheta acestei bijuterii arhitecturale, a acestui palat impunător cu trei etaje și un acoperiș monumental, de înălțimea a cel puțin două niveluri, prezent în peisajul timișorean de mai bine de 100 de ani, martor a multor evenimente istorice importante.”, a spus Elisabeta Varga-Piatek, co-fondatorul „Timișoara la Cutie”.

Palatul Lloyd a fost construită între anii 1910-1912, în stil Secession, după planurile arhitectului Leopold Baumhorn – „Părintele sinagogilor” – cunoscut pentru construirea a zeci de astfel de lăcașe de cult în Europa Centrală. În primii ani, palatul a funcționat ca sediu al Bursei Agricole a Societăţii Lloyd, iar la etajele al doilea și al treilea se găseau apartamente de închiriat pentru cei cu dare de mână. Din 1948 edificiul găzduiește Rectoratul Universității Politehnica Timișoara, prima instituție de învățământ superior din vestul țării, înființată prin Decret regal în 11 noiembrie 1920. Fațada dinspre Piața Victoriei este dezvelită, urmând ca anul viitor să se finalizeze și celelalte două fronturi, aflate în ample lucrări de renovare. 

Timișoara la plic – Palatul Lloyd poate fi procurat online, precum și de la partenerii locali Librăria La Două Bufnițe și MONOTON. AICI și AICI găsiți mai multe detalii despre Timișoara la plic – Palatul Lloyd.  

tmc 640