„Pelicanul” se întoarce acasă. Celebrul vapor al Timișoarei revine pe Canalul Bega, după ce în urmă cu fix 9 ani a fost mistuit de foc

pelican titi 3

După ce în 13 noiembrie 2012 a luat foc, legendarul vapor „Pelicanul” din Timișoara a fost recondiționat și va fi redat orașului, proprietarul urmând să amplaseze ambarcațiunea pe Canalul Bega, în zona podului Mihai Viteazul. 

Construit în anul 1966 pe șantierul naval din Giurgiu, „Pelicanul” a ajuns la Timișoara în anii 80 și a fost folosit pentru cursele speciale de pe Canalul Bega. Inițial, cu acest vapor erau transportați călători pe ruta Timișoara-Sânmihaiul Român, însă după 1990, ambarcațiunea a fost transformată în restaurant pe apă, apoi o terasă căutată de timișoreni și turiști în verile toride.

pelican vechi

În urmă cu 9 ani, în 13 noiembrie 2012, vaporul care era amplasat în spatele Catedralei Mitropolitane a fost cuprins de flăcări și s-a făcut scrum. S-a presupus, la acea dată, că focul a fost pus intenționat, de oameni ai străzii care se adăposteau în sezonul rece în vapor.

pelican vechi 2

După acest moment, „Pelicanul” a fost cumpărat, la preț de fier vechi, de un timișorean care s-a preocupat, în toți acești ani, să îl recondiționeze. Acum, vaporul arată puțin diferit. Are interiorul modificat, iar motorul i-a fost schimbat.

publicitate ziar expresb 1000x100

pelican titi 2

„După ce am luat noi vaporul, l-am dus la sablat, să putem vedea ce rămâne după curăţire. Ne-am speriat de ce a rămas, am dat peste el un grund şi l-am lăsat aşa, mulţi ani. Acum doi ani a trebuit să vedem ce facem cu Pelicanul. Aşa că ne-am apucat de el. Am făcut partea de tinichigerie, am schimbat tabla, am făcut structura din spate. Am modificat interiorul. Practic am tăiat cabina în două, am făcut nişte permutări, sperăm că a ieşit bine. Pelicanul poate fi considerat ca parte din patrimoniul local. Ideea noastră era să salvăm Pelicanul. Să nu-l tăiem la fier vechi. Acolo ajungea.”, a declarat Zoran Bugarschi, proprietarul ambarcațiunii.

pelican titi

Ce urmează pentru „Pelican”? Vaporul va fi supus unor teste și inspecții astfel încât să poată fi folosit pe Canalul Bega. Oricum, va fi ancorat în spatele Catedralei Mitropolitane, în zona terasei Dar’c pe mal.