Păduri de 2 milioane de euro intabulate ilegal de primarul de la Bucoșnița. Vezi poziția Direcției Silvice cu privire la ilegalitățile edilului-șef!

După ce a semnat o declarație ilegală pe proprie răspundere cu privire la un teren aflat în proprietatea statului, Vichente Suru, primarul localității cărășene Bucoșnița, a intrat în ilegalitate. Balanța acestui caz, ajuns inclusiv la Parchet, înclină, totuși, puternic în favoarea Direcției Silvice.

Acuzele puse în cârca edilului-șef de la Bucoșnița au luat naștere în urma unei declarații pe proprie răspundere despre o suprafață de pășune împădurită care este, de fapt, pădure de stat administrată de Romsilva prin Ocolul Silvic Păltiniș. Mai mult decât atât, primarul localității cărășene este somat și pentru alte zeci de intabulări ilegale, acțiuni care au o miză uriașă. Asta, mai ales dacă se ia în calcul faptul că volumul de masă lemnoasă care se poate exploata anual din terenurile în cauză este de peste 10.000 de metri cubi, atingând o valoare de aproximativ două milioane de euro.

Mihai Moatăr, liderul Sindicatului Liber al Silvicultorilor, a fost cel care a semnalat neregulile care se ascund în spatele cortinei de la primăria din Bucoșnița. Tot acesta a făcut referire și la situația în care, dacă toți primarii ar abuza de funcția pe care o dețin și ar intabula de capul lor terenuri proprietate a statului, cel mai probabil Direcția Silvică s-ar desființa.

Ne punem întrebarea ce s-ar întâmpla dacă toate primăriile din Caraș-Severin ar proceda la fel. Direcția Silvică din Caraș-Severin s-ar desființa, probabil, iar cei peste 850 de salariați și-ar pierde locurile de muncă”, a explicat inginerul silvic Mihai Moatăr.

Cu toate acestea, reprezentanții Direcției Silvice nu au luat nicio clipă în calcul o astfel de variantă. Mai mult decât atât, aceștia au avut câștig detașat de cauză în soluționarea acestui caz. Astfel, titlurile de proprietate intabulate ilegal de Vichente Suru au fost anulate. Proba decisivă care a dus la anularea acestora a fost chiar declarația pe proprie răspundere a edilului-șef.

„Noi, ca Direcție Silvică, prin oficiu juridic, am luat toate măsurile pentru ca toate titlurile de proprietate să fie anulate. Într-adevăr, primăria a intabulat și pădurea noastră, pădure care este de zeci de ani la noi. Primul pas a fost să facem o hârtie către cadastru. Ne-am dus cu documentele noastre, primăria cu documentele sale, dar de fapt ei nu aveau niciun document, decât o declarație pe propria răspundere a primarului. Noi ne-am dus cu totul pus la punct și oficiul de cadastru a anulat toate titlurile”, a explicat Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.

Chiar dacă jocurile ilegale învârtite de primarul Vichente Suru nu au fost somate prea aspru de către reprezentanții Direcției Silvice, reclamantul Mihai Moatăr nu are de gând să stea cu mâinile în sân. Acesta a inițiat o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș și așteaptă ca ilegalitățile puse la cale de primarul Bucoșniței să fie „răsplătite” cum se cuvine de către instanță.

CITEȘTE ȘI: INTABULĂRI ILEGALE LA BUCOȘNIȚA