Intabulări ilegale la Bucoșnița

Acțiunile ilegale ale celor care se află la cârma localităților cărășene au început să iasă la suprafață ca ciupercile după ploaie. Adevărate grupuri infracționale au fost depistate de oamenii legii la cârma anumitor primării. Acum, edilul-șef al comunei Bucoșnița a intrat în lumina reflectoarelor.

Scandalul în care este implicat primarul Bucoșniței, Vichente Suru, s-a aprins în urma unor cercetări asupra declarațiilor pe propria răspundere pe care edilul-șef le-a făcut. Gravele acuze care sunt puse în cârca acestuia vin din partea inginerului silvic Mihai Moatăr, lider al Sindicatului Liber al Silvicultorilor.

Fitilul întregului scandal a pornit de la o declarație în fals și abuz în serviciu, după cum susține Mihai Moatăr. Edilul-șef este acuzat că ar fi dat o declarație pe propria răspundere despre o suprafață de pășune împădurită care, de fapt, este pădure de stat administrată de Romsilva prin Ocolul Silvic Păltiniș. Mai mult decât atât, suprafața în cauză se suprapune peste Unitatea de Producție 1 Golet.

Intabulările ilegale despre care atrage atenția inginerul silvic Mihai Moatăr au avut loc în luna mai a anului 2013, dar administrația locală a comunei nu s-a oprit aici, acțiunile fiind continuate și în anul 2014. Astfel, și o suprafață totală de peste 1.100 de hectare a ajuns să se suprapună peste Unitatea de Producție 2 Petroșnița. Miza acestor intabulări ilegale este uriașă, după cum spune inginerul silvic, întrucât volumul de masă lemnoasă care se poate exploata anual din cele două unități de producție este de peste 10.000 de metri cubi, atingând o valoare de aproximativ două milioane de euro.

Practic, prin declarația pe proprie răspundere, domnul primar al comunei Bucoșnița s-a intabulat ilegal pe o suprafață de pădure de 2.864 de hectare care nu a aparținut niciodată comunei. De asemenea, s-au alocat foarte mulți bani din bugetul primăriei pentru aceste intabulări. Domnia sa, în loc să facă intabularea pe pădurea și pășunea împădurită aparținând comunei, s-a intabulat ilegal pe pădurea statului”, a explicat Mihai Moatăr.

Ilegalitățile edilului-șef, pe masa Parchetului

celtic transilvania 1000x100px

Sesizările cu privire la intabulările ilegale de la Bucoșnița au ajuns și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeș, asta după ce reprezentanții Sindicatului Liber al Silvicultorilor au fost de părere că primarul face abuz de funcția pe care o deține, iar declarația sa mincinoasă este o faptă de natură penală. „Există un dosar la această dată. Ne punem întrebarea ce s-ar întâmpla dacă toate primăriile din Caraș-Severin ar proceda la fel. Direcția Silvică din Caraș-Severin s-ar desființa, probabil, iar cei peste 850 de salariați și-ar pierde locurile de muncă”, a mai menționat inginerul silvic.

 

Primarul Bucoșniței vrea dovezi din partea celor care îl acuză

Contactat de redactorii Express de Banat pentru a comenta acuzele grave care îi sunt aduse, Vichente Suru a preferat să nu spună prea multe. Totuși, edilul-șef incriminat pentru intabulări ilegale a ținut să menționeze că așteaptă dovezi din partea celor care-l acuză. „Nu vreau să comentez nimic. Las totul să se finalizeze. Vreau doar ca cei care aduc acuze să aducă și documente prin care să demonstreze ceea ce zic, să demonstreze cine este proprietar. Mai mult nu comentez!”, a explicat Vichente Suru, primarul comunei Bucoșnița.