Pădurea Verde, oficial sub administrarea Timișoarei. „Nu se taie copaci, nu se permite folosirea de betoane”

Consilierii locali în funcție au fost convocați de primarul în exercițiu Nicolae Robu ca să voteze preluarea Pădurii Verzi de către autoritățile locale. Transferul de la Romsilva către Timișoara fusese aprobat înainte de alegeri.

Decizia consilierilor este una formală, după ce autoritățile centrale au transferat cu titlu gratuit pădurea în patrimoniul local. Viitoarea administrație are la dispoziție doi ani de la preluare să realizeze un studiu în baza căruia va face pădurea-parc, iar după avizarea acestui studiu, amenajarea propriu-zisă trebuie făcută în cinci ani. Altminteri, pădurea revine la Romsilva.

„Ni s-a aprobat acum transferul a circa 520 de hectare, care reprezintă pădure propriu-zisă. Anumite zone care sunt în interiorul acestei suprafețe, cu statut de diverse, urmează să fie transferate în două-trei săptămâni. Pentru că e mult mai simplu acel transfer acum. Am solicitat transferul pentru a putea amenaja pădurea ca pădure-parc. Indiferent cine va fi în diversele funcții, pe viitor mai apropiat sau îndepărtat, regulile sunt foarte clare. Nu se taie copaci cu ocazia amenajărilor, nu se permite folosirea de betoane, de metal, de plastic, ci toate amenajările se fac cu lemn, cu funii, cu materiale de genul acesta, naturale. Va trebui, pe viitor, după părerea mea, să se organizeze un concurs de soluții”, a spus primarul în funcție Nicolae Robu, în fața consilierilor locali.

În planurile administrației Robu, amenajarea pădurii-parc presupunea piste de biciclete și de alergare, locuri de promenadă și o zonă cu tiroliene. „Mai sunt încă vreo 40 de hectare care vor fi transferate în curând, prin ordin de ministru”, a mai spus Robu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pădurea Verde a fost amenajată pentru prima dată de Serviciul Silvic Maghiar, în 1860, și a fost inclusă în Ocolul Silvic Timișoara în 1947. Aici există arbori care au și până la 120 de ani și mai multe specii de plante rare, printre care orhideea. În Pădurea Verde sunt amenajate grădina zoologică și Muzeul Satului.

CITEȘTE ȘI: Rămâne cum au stabilit: Pădurea Verde din Timișoara intră în administrarea autorităților locale

 

publicitate si promovare online banner maxagro
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/