Cum se pot deosebi ciupercile comestibile de cele otrăvitoare!

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

După ploaie, așa cum se știe, au răsărit ciupercile. Pădurile din județ sunt pline de bureți multicolori, tocmai de aceea cei dornici de o tocăniță trebuie să aibă mare grijă ce anume culeg.

Deși aparent apetisante, multe specii de ciuperci sunt dăunătoare și pot crea probleme, de la o simplă indigestie până la otrăvire. Astfel, cel mai bine ar fi ca iubitorii plimbărilor prin pădure să se ferească să culeagă ciuperci fără să le cunoască foarte bine. Cel mai indicat ar fi, dacă tentația este prea mare, să plece la cules alături de un specialist care să diferențieze în multitudinea de specii pe cele bune de gătit de cele nebune.

Cu toate acestea, cultura populară a format câteva caracteristici de deosebire. Se spune că ciupercile colorate sunt de obicei cele otrăvitoare. O altă poveste spune că ciupercile mâncate de insecte sunt bune. De asemenea, mai există legenda ce explică faptul că o linguriță de argint sau un cățel de usturoi îți pot arăta care ciuperci sunt comestibile și care nu. Cristian Boerean, cunoscător al ciupercilor, dezvăluie pentru Express de Banat ce anume din povești este adevărat. „Și ciupercile otrăvitoare sunt mâncate de melci sau insecte. Apoi, cele care colorează mâinile în general sunt comestibile. Legenda cu lingurița de argint sau usturoiul care se înnegresc e valabilă, dar invers: se înnegresc de la ciupercile bune”, precizează Cristian Boerean. Așadar, pentru cei care doresc să culeagă ciuperci pot pleca în pădure înarmați cu lingurițe de argint sau usturoi, acesta din urmă îi va păzi și de strigoi.

Totuși, culegătorii amatori ar trebui să cunoască măcar speciile care sunt mortale. „În primul rând, trebuie cunoscute ciupercile mortale: Amanita Phalloides (Foto 1), Omphalotus Olearius (Foto 2) și Amanita Pantherina (Foto 3). Celelalte sunt otrăvitoare, dar îți provoacă diaree, colici sau halucinații”, mai adaugă specialistul.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Amanita phalloides Omphalotus-Olearius
Foto 1                                                                                              Foto 2
amanita pantherina
Foto 3
Atenție și la ciupercile de pe piață. Nu de puține ori asemănarea între ciupercile sănătoase și cele dăunătoare au umplut tarabele cu cele care nu sunt comestibile. La fel ca orice om, nici comercianții nu cunosc foarte bine speciile de ciuperci, iar, din dorința de a vinde cât mai mult, culeg tot ce li se pare comestibil.

Foto: iasiplus.ro

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/