Pacientă în pericol! Cupola de protecție a computerului tomograf s-a desprins în timpul investigației la Spitalul Județean Timișoara

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Un incident extrem de periculos a pus viața unei tinere de 36 de ani din Timiș în pericol, după ce cupola de protecție a computerului tomograf, prevăzut cu margini ascuțite din aluminiu, s-a desprins în timp ce pacienta era scanată. Tânăra suferise un accident vascular cerebral. Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, atrage atenția Ministerului Sănătății și firmei care s-a ocupat de service-ul aparatului, după ce de-a lungul timpului a sesizat mai multe probleme la funcționalitatea sa. Tânăra este stabilă în prezent. 

Incidentul s-a produs în jurul orei 1, când tânăra era scanată la computerul tomograf în urma primirii acesteia de urgență. Cupola de protecție a computerului tomograf, care constă într-un cerc cu diametrul de aproximativ un metru, de plastic, cu margini ascuțite de aluminiu, s-a desprins. Cupola respectivă executa 400 de rotații pe secundă, iar întâmplarea face ca tânăra să fie atinsă doar la braț, unde a avut nevoie de 3 fire de sutură.

„Din fericire, pacienta care era scanată în acel moment a fost doar rănită ușor, necesitând doar 3 fire de sutură pe braț, însă putea să se întâmple un dezastru la acea viteză. Putea secționa gâtul sau corpul și ne puteam confrunta cu o tragedie. Din punctul meu de vedere, este un eveniment halucinant având în vedere toate evenimentele care au avut loc de când sunt manager”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Probleme la aparat sesizate, dar fără ecou

promovare banner maxagro Muzeul TM

Raul Pătrașcu spune că de când este manager la spital s-a opus folosirii acestui aparat, întrucât la venirea sa aparatul achiziționat de Ministerul Sănătății PSD în 2018 în Program cu Banca Mondială, se prezenta slab din punct de vedere al calității și nu avea autorizație de funcționare de la CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare), instituție care se ocupă de verificările acestui tip de aparat. Potrivit managerul Spitalului, de la achiziționare CT-ul a funcționat un an și jumătate fără autorizație, s-a oprit imediat funcționarea sa, în februarie 2020 și s-a solicitat vizita de la Corpul de Control al Ministerului Sănătății. În raportul întocmit se arată că Ministerul Sănătății ar fi fost indus în eroare de reprezentații Spitalului, când aceștia au semnat pentru recepția lui.

Totuși, o autorizație de funcționare a fost emisă pe 4 iunie a acestui an, iar la final de iunie s-a desfășurat încă o vizită de la aceeași firmă de service care a câștigat aparatele pe același program cu Bancă Mondială, evenimentele culminând cu incidentul de astăzi. Potrivit lui Raul Pătrașcu, în toată țara există 40 de astfel de aparate: ,,Ne putem aștepta la astfel de tragedii și în alte spitale din România având în vedere calitatea proastă a acestui aparat, chinezesc. În raport se arăta complet funcțional și că nu pune în pericol pacienții. Am fost nevoiți să-l punem în funcțiune, deși nu intenționam asta din cauza componentelor și al imaginilor proaste. La începutul pandemiei am reușit prin CJ să aducem un alt aparat de înaltă performanță, cu claritate a imaginii de 8 ori mai bună. Aceleași dificultăți le-am întâmpinat la CNCAN, din cauza directoarei a Direcției de Avize, care trece mândră în CV că e organizator de mese PSD, cum că a primit adrese nelegale, deși noi am depus toate documentele conform legislației în vigoare pentru autoriza și folosi acest CT la triaj și la evitarea situației. E vorba despre o neglijență fără margini. Tu ca Minister să organizezi astfel de licitații slabe și să aduci în România astfel de aparate.”, a mai adăugat managerul spitalului.

Tânăra se află acum în afara oricărui pericol. Ea s-a prezentat cu nevoia de intervenție imediată pentru a-i debloca arterele blocate și a-i pune în funcțiune circulația cerebrală și a se evita efectele unui accident vascular. Pacienta a fost transferată la alt etaj, la un aparat de angiografie performantă, iar specialiștii se ocupă de ea.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/