Pace și prietenie! Primarul Boldea a acceptat un proiect al opoziției pentru cumpărarea clădirilor Salprestului, dar vrea și un pod paralel

Consilierii locali ai PSD, la îndemnul primarului Francisc Boldea, au votat în bloc propunerea de proiect de hotărâre a grupului liberal, în cadrul celei de-a doua ședințe a Consiliului Local Lugoj din acest an, de joi, 30 ianuarie, privind aprobarea oportunității de achiziție a sediului Salprestului, cu tot cu atelierele aparținătoare, din strada Plopilor.

„Noi am pus în bugetul de anul acesta suma de 600.000 de lei pentru a putea cumpăra clădirile Salprestului. Am luat legătura cu lichidatorul să înștiințeze banca că vrem să cumpărăm. Banca a organizat deja o primă licitație, la care nu s-a prezentat nimeni. În februarie clădirile vor fi din nou scoase la licitație. Sperăm să nu se prezinte nimeni până parcurgem noi toate fazele legale pentru a putea cumpăra clădirile”, a precizat Francisc Boldea, primarul Lugojului.

Problema achiziției este însă una complicată, pentru că va fi necesară o evaluare a clădirilor, care se face prin licitație, procedură care durează destul de mult. Apoi trebuie întrebat din nou Consiliul Local dacă este de acord să fie cumpărate clădirile, după ce va fi analizat raportul de evaluare. Reamintim că fosta societate Salprest a intrat în faliment, în urmă cu două săptămâni.

În cadrul aceleași ședințe, un alt proiect important a trecut doar cu votul consilierilor PSD. Este vorba de aprobarea studiului de fezabilitate, devizul general și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „pod rutier peste râul Timiș, municipiul Lugoj”. Deși suma de 154.700 de lei a fost cuprinsă și în bugetul pe 2018, iar lucrările au fost executate, primarul a anunțat că până acum nu s-a plătit nici un ban către firma care a făcut studiul. Prin această hotărâre este deschisă calea pentru demararea începerii construcției unui pod paralel cu podul de fier.

Amplasarea unui nou pod la doar 15 metri Podul de Fier, monument istoric, a generat numeroase nemulțumiri în rândul cetățenilor municipiului Lugoj, care consideră că locația aleasă este total nepotrivită. Idee împărtășită și de opoziție, care prin președintele PNL Lugoj, Claudiu Alexandru Buciu, afirmă că acest proiect nu va fi pus niciodată în aplicare.

„Acest proiect total lipsit de respect față de istoria Lugojului nu va fi niciodată pus în aplicare. PNL Lugoj și USR/PLUS Lugoj au avut deja poziții publice prin care și-au manifestat opoziția totală față de acest proiect. Vom apela la toate mijloacele legale și la toate argumentele tehnice pentru ca această inepție să nu producă efecte. Și vom reuși, împreună cu lugojenii, desconsiderați profund de această administrație, cel mai important pas fiind acela de a înlătura PSD de la conducerea Lugojului. Suntem pregătiți!”, a declarat Claudiu Alexandru Buciu.

Până la construcția podului respectiv mai sunt multe etape de parcurs, iar cea mai importantă și care pare imposibil de realizat este avizul Comisiei de Monumente, care a fost de acord doar cu efectuarea documentației, respectiv a unui Plan de Urbanism Zonal.