Procurorii descind în Consiliul Județean Caraș-Severin! Bani cu dedicație, ca în dosarul condamnării lui Sorin Frunzăverde!

Liderul consilierilor județeni PSD cheamă organele de cercetare penală în Palatul Administrativ din Reșița pentru a ancheta modul în care s-au împărțit, ieri, primăriilor din județ, banii provenind din cota de impozitare a veniturilor și taxa pe valoare adăugată!

27.316 mii lei au fost alocați Consiliului Județean Caraș-Severin pentru a-i repartiza unităților administrativ teritoriale. Primăriilor, mai exact. Pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, a programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare. În baza solicitărilor venite dinspre primării, care depășesc cu mult suma totală avută la dispoziție, președintele CJ, Silviu Hurduzeu, a prezentat comisiilor de specialitate o propunere de repartizare a banilor. Nimeni n-a avut nimic de obiectat. Până ieri. În prima întâlnire în plen a anului, liberalii au profitat de răfuielile din PSD, au renegociat majoritatea în Consiliul Județean și au modificat complet schema de repartizare a celor 27.316 mii lei. Nu cu mâna lor, ci cu a consilierului Gabriel Dinu, exclus din PSD, dar căruia îi prinde bine sprijinul liberalilor în competiția electorală de la Universitatea „Eftimie Murgu”. Și PMP și-a regândit poziția. Au susținut amendamentul lui Dinu și cei doi consilieri UNPR, PMP, ALDE s-au ce-or mai fi ei. Oamenii lui Tabugan, mai simplu pentru toată lumea. Social-democrații au sărit ca arși. „Pentru mine e prima dată când întâlnesc așa ceva. Pentru împărțirea unui buget trebuie să existe o filosofie, care să țină cont de mai multe aspecte, de populație, de numărul de proiecte. Orașele Anina, Băile Herculane și Bocșa au dublul celorlalte orașe! Cea mai mare problemă, sunt 13 comune cu bani între 450 și 500 mii lei, 17 comune cu 350 și 400 și 35 cu 100! Ați împărțit județul în două! Eu nu cred că permite cineva asta nici moral, nici legal. Niciodată nu am văzut așa ceva și fac politică de mult timp. De ce lăsați capul jos?! Jumătate din comunele cărășene au minim și jumătate au 300, 400 sau 500!”, a strigat Ioan Crina în sala de ședință către consilierii PNL.

În mod categoric, politic, pentru PSD e o mare înfrângere. Numai că aici e vorba și de altceva. Sau cel puțin ar fi trebuit să fie. Ar fi trebuit să fie vorba despre nevoile cetățenilor, pentru că acești bani nu se duc în buzunarele primarilor, ci în proiectele de infrastructură ale localităților cărășene. „Atunci când am făcut anexa la buget am ținut cont de solicitările primăriilor, în funcție de prevederile legale. Nu îmi dau seama pe ce criterii a fost întocmit acest amendament, am văzut că primăriile de o anumită culoare politică au primit sume mai mari.”, a remarcat și președintele CJ, Silviu Hurduzeu.

Potrivit votului de ieri, municipiul Caransebeș a primit doar cu 50 mii de lei mai mult decât Anina, spre exemplu. Mai interesant este însă că orașele cu primari PNL Anina și Băile Herculane au primit mai mult decât dublu față de Moldova Nouă (626 mii lei), Oravița (700 mii lei) și Oțelu Roșu (600 mii lei), toate conduse de edili social-democrați. Practic, un oraș PSD face cam cât o comună cu primar PNL. Armeniș, spre exemplu, căreia i-a fost repartizată suma de 500 mii lei. Iar lista poate continua, tot pe două coloane, roșie și galbenă, culorile reprezentantive ale PSD și PNL. 

Liderul Grupului PSD din Consiliul Județean, Ioan Crina, vorbește despre încălcarea legii. Despre împărțirea banilor pe bază de alte interese decât cele legale și pentru care aleșii județeni au votat cu mâna pe biblie. Despre o situație cu care amenința Sorin Frunzăverde. Pentru care a ajuns să fie condamnat, înainte chiar să fie împărțiți banii!