O inițiativă legislativă a parlamentarilor PSD mută sălile cu jocuri de noroc în afara localităților. Proiectul a trecut de Senat și va merge la Camera Deputaților, for decizional.
Proiectul interzice activitatea sălilor de jocuri de noroc în interiorul localităților, orașe sau comune, și prevede funcționarea acestora la cel puțin 50 de metri de limita teritorială a acestora. Nu vor mai putea funcționa nici lângă școli, parcuri sau spații de joacă.
„Practic înseamnă închiderea sălilor de jocuri de noroc din marile orașe și nu doar din marile orașe, de peste tot, pentru că România a rămas ultimul stat care nu reglementează aproape în niciun fel această activitate, este singura țară din UE care are un no man’s land, sute, mii în fiecare oraș, avem intersecții cu câte 10-15 astfel de săli de jocuri, pe lângă care trec copiii când merg la școală și se întorc de la școală, și, evident, fiind tentați de mașini, lingouri de aur și alte nebunii pe care le afișează în fața sălilor de joc, pot intra și pot pierde bani și astfel se distrug destine. Pentru că în zona rurală, cel puțin, e un adevărat flagel ce se întâmplă în această perspectivă.”, a declarat președintele Camerei Deputaților Alfred Simonis, deputat PSD de Timiș.
Potrivit parlamentarului, inițiativa mai prevede și autorizarea acestor săli de jocuri de noroc, lucru nesolicitat de legea actuală.
„În nicio localitate cu 15.000 de locuitori nu se va mai putea deschide. Se vor putea deschide câte una la fiecare 15.000 de locuitori. Timișoara ar putea să aibă 15 astfel de săli de jocuri și acestea vor trebui să fie autorizate de primar, astăzi nu e nevoie de autorizație, au un regim preferențial derogatoriu. Deci vom ști cine e vinovat dacă există o sală de jocuri deschisă, dar și dacă se autorizează, ea poate să fie deschisă la granița localității, maxim 50 de metri de la graniță în interiorul localității, adică nu veți mai găsi în mijlocul orașelor nicăieri o sală de păcănele.”, a mai explicat Simonis.
În ceea ce privește agențiile de pariuri sportive, deputatul PSD afirmă că încă se analizează dacă și acestea ar trebui să aibă parte de același regim restrictiv, însă, în opinia lui, ar fi necesară limitarea numărului lor la un anumit număr de oameni. „Nu putem să ne educăm copiii la fiecare trei scări de bloc să fie cât un cazino și o sală de pariuri, că nu asta este ceea ce trebuie să învățăm pe copii.”, a argumentat Simonis.