„Oxigenul nu arde plămânii!” Medicii demontează teoria conspirației

untitled design set 970x90 px

Lumea medicală aflată în linia I în lupta cu virusul ce ne-a dat viața peste cap se confruntă cu situații șocante, adeseori tragice. Periodic, dacă nu chiar zilnic, avem parte de vești care mai de care mai surprinzătoare ce deseori te lasă fără grai.

Ce ai mai putea spune atunci când auzi că medicii germani sosiți în România să ajute sunt refuzați de familiile unor pacienți români, în stare gravă? Motivul este unul ireal: rudele se tem că cei dragi vor fi supuși unor experimente.

Cum să nu te surprindă o altă afirmație care circulă în spațiul public conform căreia „Oxigenul arde plămânii!”. Managerul Institutului „Marius Nasta”, medicul Beatrice Mahler, dezminte: „Oxigenul nu arde plămânii. Dacă ar arde plămânii, fiecare respirație pe care am trage-o în piept ne-ar arde. Folosim o concentrație mare de oxigen atunci când întâmpinăm furtuna de citokine, deci o parte de plămân nu mai funcționează. Și atunci, în restul de săculeți în care se află aer, medicul trebuie să ducă o cantitate mai mare de oxigen pentru ca celulele roșii să aibă din abundență acest gaz. Când plămânul este bolnav, afectarea pulmonară se produce în jumătatea inferioară a plămânilor, care este folosită în respirație, când introducem oxigen în concentrație mare, obligăm plămânul să respire cu zonele mai puțin folosite”.

publicitate ziar expresb 1000x100

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a ieșit din nou public întrebând-se cum de au devenit românii atât de nepăsători față de suferință și s-a arătat îngrozit de diverse comentarii din spațiul public în care se vorbește despre minciuna doctorilor, despre hoție și experimente pe oameni. „M-am uitat astăzi pe comentariile a o parte dintre oameni la calupuri de informare și m-am îngrozit. Se vorbea despre minciuna doctorilor, despre hoție, despre dictatură medicală, despre experimente pe oameni. Cum putem lansa, mă întreb firesc, astfel de acuzații la adresa corpului medical, la oamenii, la profesioniști care de luni și luni de zile sunt la datorie și fac eforturi supraomenești pentru a salva viața semenilor? Sau cadre medicale, colegi de-ai noștri, care, din păcate, au pierdut lupta cu această boală. De personalul medical ne legăm toate speranțele atunci când ajungem în suferință, când avem nevoie de internare, când ajungem la spital“, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/