Otravă în pământ. Poluarea îi ucide pe cărășeni!

Potrivit statisticilor oficiale, Caraș-Severin are 33 de situri contaminate, care au soluri toxice, și alte nouă potențial contaminate. Statistica plasează județul pe locul doi la nivel național în topul acelora cu cele mai multe pământuri otrăvite.

La nivel de Caraș-Severin există peste 30 de situri contaminate, adică ariile respective au fost testate şi poluarea este dovedită, şi alte nouă situri sunt potenţial contaminate. Acestea din urmă sunt definite în Strategia Naţională privind Siturile Contaminate şi Potenţial Contaminate adoptată în august 2015 de Guvernul României drept situri despre care există informaţii că acolo au fost desfăşurate în trecut activităţi poluante, însă nu au fost efectuate testele necesare pentru a se dovedi contaminarea.

Potrivit adevarul.ro, nu sunt incluse însă şi terenurile vecine unui sit contaminat care, spun experţii în soluri, ar trebui catalogate automat drept situri potenţial contaminate, pentru că este imposibil de crezut că agentul toxic nu a migrat şi în siturile învecinate.

Situația este cu atât mai gravă cu cât teste nu s-au făcut pe toată suprafața județului, dar cifrele prezentate sunt tolerate atât de Ministerul Mediului, cât și de experții în domeniu.

Inventarierea siturilor a venit după ce anul trecut autoritățile s-au gândit că ar fi cazul să bage bani în „curățarea” pământului. Asta, după ce mai toate statele UE au decis că este obligatoriu să facă acest lucru. Strategia unor state civilizate însă a fost să cuprindă în strategia elaborată cât mai multe situri cu potențial de contaminare și să nu să se ascundă în spatele cifrelor.

Rămâi cu Express de Banat și vezi lista siturilor contaminate din Caraș-Severin!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/