EXCLUSIV. Generalul Talpeş, în spatele averii lui Sebastian Telbis! Se cere desecretizarea dosarului „Jimbolia”!

Procesul confiscării extinse a averii familiei Telbis a adus în instanţă un fost angajat al MAI, extrem de fin cunoscător al sistemelor de informaţii şi care a dezvăluit că ar exista o legătură între afacerile celui mai mare șpăgar dovedit din Caraș-Severin şi generalul SIE Ioan Talpeş.

Şedinţa de judecată de săptămâna asta a început cu o solicitare de amânare venită din partea Luminiţei Telbis, pe motiv că şi-a angajat încă un avocat şi acesta ar avea nevoie de timp pentru a studia dosarul. S-a opus procurorul de şedinţă, Marcela Pârvu, care a subliniat că inculpata, fost judecător, dar notată cu 3 la admiterea în Baroul de avocați, ştia că are nevoie de un apărător şi că ar fi trebuit să-l angajeze din timp, astfel încât să poată studia dosarul.

Imediat a urmat audierea unui martor important, care are exact acelaşi nume ca inculpatul. Martorul Sebastian Telbis este din Dudeştii Vechi, e stabilit la Timişoara şi a avut o amplă activitate în MAI. Acesta a făcut în sala de judecată o importantă mărturisire cu privire la generalul Ioan Talpeş, fost prim-viceprim-ministru şi apoi şef SIE. Mai întâi, martorul a vorbit despre „Dosarul Jimbolia” şi despre o anchetă jurnalistică ce l-ar fi indicat pe inculpat că ar fi făcut trafic cu carburant pe perioada embargoului impus fostei Iugoslavii. Nu cu canistra, cu barca peste Dunăre, așa cum au mai declarat alți martori, ci cu cisternele de tren. Ancheta ar fi indicat şi numărul de vagoane introduse de Telbis în Serbia, numai că dosarul respectiv e secretizat. „Eu i-am transmis verişorului meu şi la puşcărie să ceară declasificarea dosarului şi să scape astfel de aceste acuzaţii”, a explicat martorul judecătorului.

Pentru a întări această susținere, martorul a povestit despre o întâmplare, mult mai avansată în timp, legată de felul în care inculpatul Sebastian Telbis „plimba valiza Ambasadei României la Sofia”. El a povestit cum a fost sunat de către colegii săi din Poliţia de Frontieră în urma unui incident diplomatic la graniţa cu Bulgaria şi a fost întrebat dacă a ajuns să „plimbe valiza Ambasadei”. „Eu le-am explicat că nu este vorba despre mine, ci despre verişorul meu, pe care îl cheamă tot Sebastian Telbis. Ulterior, când l-am văzut, l-am întrebat şi mi-a confirmat că a fost de câteva ori la Sofia, cât Ioan Talpeş era ambasadorul României în Bulgaria”, a povestit martorul. Concret, la controlul de frontieră, inculpatul Sebastian Telbis a refuzat să prezinte spre verificare o valiză, motivând că este corespondenţa Ambasadei române de la Sofia. „Expresia adresată mie sugera acţiuni de curierat, dar nu am aflat niciodată ce conţinea acea valiză sau dacă acel conţinut era pentru verişorul meu, Sebastian Telbis ori pentru generalul Talpeş”, a mai spus martorul în faţa Tribunalului.

Curioasă este legătura pe care martorul, fost angajat al structurilor MAI, o face între episodul cu cisternele de carburant din dosarul „Jimbolia” şi căratul „valizei Ambasadei” de pe vremea lui Talpeş. Acesta lasă să se înțeleagă faptul că ar exista o legătură de cauzalitate. În acest sens vin și cuvintele din finalul mărturiei: „Eu i-am transmis să ceară declasificarea acelor documente pentru a-şi justifica situaţia de astăzi. Dar el şi astăzi are o atitudine evazivă!”

Acuzaţia la adresa generalului Talpeş nu este în premieră, căci şi omul de afaceri Gheorghe Cosma, din Caransebeş, îl acuza pe Talpeş că făcea trafic cu carburant, spunând că generalul chiar avea un frate în Constanţa implicat în asemenea afaceri. Ba chiar vorbea de furturi din conducte, dar şi de TIR-uri şi vagoane de carburant trecute în Serbia!