Primarul Luca Mălăiescu este pus pe reciclare și regenerare de resurse, tocmai pentru ca orașul să devină unul ecologic, cât mai aproape de cele din Occident!
Primăria Oțelu Roșu a luat o decizie extrem de importantă în ceea ce privește reciclarea, astfel că toate cartierele din oraș vor avea doar centre de colectare selectivă a gunoiului menajer. Drept consecință, Primăria să nu fie nevoită să crească tarifele, iar Oțelu Roșu va fi un oraș curat.
Un prim asemenea centru a și fost dat în folosință de câteva zile pe Strada Libertății. Este vorba de o platformă betonată și câteva căsuțe din lemn, fiecare căsuță fiind dotată cu pubele de gunoi. Pentru plastic, sticlă, hârtie sau gunoi menajer. Toate deșeurile reciclabile vor fi revalorificate, iar cantitatea de gunoi menajer pe care municipalitatea mai trebuie să o trimită la groapa de gunoi de la Horezu s-a redus la jumătate!
Localnicii sunt extrem de receptivi și de mulțumiți de inițiativă, spun că nu le este greu să colecteze separat hârtia, sticla și plasticul de gunoiul menajer și că se bucură că scapă de mizerie. Cum toate pubelele sunt închise în niște căsuțe din lemn, este exclusă posibilitatea animalelor de a răsturna pubelele sau de a răvăși gunoiul, așa că zona este mult mai curată. „Am conceput și un sistem de canalizare, cu acces la rețeaua de apă, pentru a fi spălate toate aceste pubele după ce sunt golite, tocmai pentru a nu exista riscul să devină urât mirositoare”, spune primarul Luca Mălăiescu.
Pentru câteva zile zona este supravegheată și de către un agent de la Poliția Locală, dar nu pentru că se tem autoritățile de cine știe ce distrugeri, ci pentru a-i instrui pe oameni cum trebuie deschise și închise căsuțele sau unde este locul fiecăruia dintre produsele colectate selectiv, astfel încât, cei mai în vârstă sau care nu se descurcă ușor, să poată învăța locul și rostul fiecărui centru de colectare. „Am văzut astfel de centre de colectare selectivă în Germania și am dorit ca și la noi să fie la fel, mai ales că și la noi se poate. Sunt convins că și cetățenii vor aprecia eforturile noastre și vor păstra aceste investiții, pentru că ține de a avea un oraș frumos și civilizat”, explică edilul Mălăiescu.
Și în zona de case vor fi asemenea puncte de colectare, dar fără spațiul pentru deșeu menajer, care oricum se colectează separat. Vor fi în total de 27 de centre de colectare, urmând ca 11 dintre ele să aibă și centru de colectare pentru gunoiul menajer. Costul pentru un asemenea punct complet de colectare este de 30.000 de lei. „Am calculat un cost total de 2 miliarde pentru tot orașul, dar estimăm că în trei ani de zile investiția va fi recuperată din banii câștigați din valorificarea produselor reciclabile”, crede Luca Mălăiescu.
În luarea deciziei a contat nu numai dorința de raliere la orașele europene și o gândire ecologică, de protejare a resurselor naturale, ci importantă a fost și latura economică. „Am scăzut, practic, la jumătate cantitatea de deșeuri menajere transportate la groapa de la Horezu și am reușit să menținem la gunoi menajer tarife prohibitive spune față de orașele vecine. La Hațeg cetățenii plătesc 12 lei pentru metrul cub de deșeuri menajere colectate, iar la Caransebeș 10 lei pentru aceleași servicii, în timp ce cetățenii din Oțelu Roșu scot din buzunar doar 3,2 lei pentru fiecare metru cub de deșeuri menajere ridicate de către Primărie”,a mai spune edilul Luca Mălăiescu, care se arată extrem de încrezător de reușita acestui proiect.