Comisia Europeană a aprobat fazarea proiectului pentru modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Caraș-Severin, 20 de milioane de euro urmând să fie alocate din Fondul de coeziune.
Este vorba despre unul din cele mai importante proiect la nivel de județ, care nu a fost finalizat pe cadrul financiar anterior, dar pentru care Comisia Europeană a acceptat o derogare, astfel încât el poate continua pe noul cadru financiar. Concret, investiţia începută în 2007–2013 va putea fi finalizată în actuala perioadă de programare. „Este o veste foarte bună, pentru că dacă s-ar fi împotmolit acest proiect, nici nu vreau să mă gândesc la faptul că toate UAT-urile, orașele din Caraș-Severin, inclusiv Consiliul Județean, ar fi avut de plătit foarte mulți bani și ar fi afectat bugetele locale pentru o perioadă foarte îndelungată. Cred că cei care au gestionat până acum proiectul, mă refer la Aquacaraș, vor înțelege că li s-a acordat o a două șansă și sper ca pe viitor să gestioneze mult mai bine acest proiect. Este un proiect benefic pentru județul Caraș-Severin, dar care, din păcate, așa cum spuneam, a fost gestionat foarte prost”, a comentat Luca Mălăiescu, primarul orașului Oțelu Roșu.
Stadiul lucrărilor efectuate până acum diferă foarte mult de la un oraș la altul. Sunt localități unde lucrările au evoluat într-un procentaj acceptabil, printre care și Oțelu Roșu, dar sunt și orașe, spre exemplu Anina, unde s-a introdus rețeaua de apă și canalizare doar pe un kilometru. La ora actuală, foarte mulți constructori au întrerupt contractele, unii chiar au cerut insolvența Aquacaraș. „Pe bună dreptate, spun eu, pentru că nu au încasat niciun ban din lucrările executate. Este și cazul orașului Oțelu Roșu, unde constructorii chiar au implementat un procent important din rețeaua de apă și canal și nu au încasat niciun ban. Probabil, se vor relua licitațiile, să sperăm că vor fi constructori care se vor înhăma, din nou, la această aventură pe care au trăit-o cei care au câștigat în primă fază. De asemenea, să sperăm că Aquacaraș va reuși să plătească la timp constructorii respectivi, să nu ajungem din nou în faza la care am ajuns acum, pentru că atunci Uniunea Europeană ne va taxa și vom intra în impas”, a mai afirmat Mălăiescu.
La Oțelu Roșu, stațiile de epurare și de tratare sunt finalizate. Implementarea rețelelor de apă și canal pe străzile laterale e realizată în proporție de peste 65%, undeva la 68%. „Mai rămâne drumul național, unde doar în cartierul Cireșa au fost executate parțial. La Oțelu Roșu chiar s-a lucrat și, dacă nu ar fi fost acest impediment vizavi de plata constructorilor, cu certitudine, anul acesta ar fi fost finalizată toată lucrarea”, a concluzionat primarul de pe Valea Bistrei.