UPDATE/FOTO: Ostaşii români, comemoraţi în Reșița și Moldova Nouă!

,,Ziua Eroilor” este marcată astăzi în toată ţara. Cu această ocazie, vor fi iniţiate programe speciale, în care cetăţenii îi vor comemora pe eroii României.

UPDATE, ora 15:16

Ziua Eroilor la Reșița s-a sărbătorit, ca în fiecare an, în prezența oficialităților județului și a autorităților județene. Fără alocuțiuni, însă cu slujba oficiată de protopopul Reșiței, Petru Berbentia, festivitatea dedicată eroilor României s-a încheiat la Monumentul Eroilor, din Parcul Tricolorului, încărcat de coroane și flori lăsate de toți participanții.

De Ziua Eroilor ,care coincide cu o sărbătoare importantă a Bisericii Ortodoxe Române, Înălțarea Domnului, am comemoratat astăzi toți eroii oștirii române care de-a lungul timpului și-au dat viața pentru ca România să fie un stat modern, independent și liber. Comemorăm eroii din Războiul de Independență, din cele două Războaie Mondiale și ,nu în ultimul rând, aducem un omagiu soldaților români căzuți în ultimii ani în operațiuni unde armata română participă ca membră NATO”, a declarat prefectul județului Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu.

Prezenți la ceremonie au fost și elevi care au lăsat flori la poalele monumentului, în semn de apreciere și respect pentru curajul celor răpuși în luptă. „Astăzi, la această comemorare a eroilor, au participat autoritățile locale, asociații și ligi din municipiul Reșița, precum și o serie de elevi de la școlile din oraș, în special elevii de la Școala Gimnazială Nr. 8 și de la Colegiul Tehnic Cărășan Reșița. Cu această ocazie, aceștia și-au adus prinosul de recunoștință pentru eroii căzuți pe câmpurile de luptă și mențin treaz acest patriotism pentru cei care ne-au apărat țara și independența ”, a precizat Dorel Rîșcu, ofițer de relații publice din cadrul Comandamentului Garnizoanei Reșița.

UPDATE, ora 07:10

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paşti, românii sărbătoresc Înălţarea Domnului. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, Înălţarea Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor. Potrivit tradiţiei, în această zi de sărbătoare, la orele 12:00, în toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere.

,,Ziua eroilor” este zi în care sunt comemoraţi românii s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Conform tradiţiei, cu acest prilej se vor respecta şi mormintele cetăţenilor străini căzuţi pe teritoriul ţării noastre, indiferent dacă, într-un moment al istoriei, ne-au fost aliaţi sau inamici.

Manifestări în Caraş-Severin

Cu ocazia comemorării ,,Zilei Eroilor”, în mai multe localităţi ale judeţului Caraş-Severin se vor desfăşura ceremonii militare şi religioase la troiţele, cimitirele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului. Acestea vor cuprinde: primirea oficialităţilor, săvârşirea serviciului religios, scurte alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori. În municipiul Reşiţa, evenimentul se va desfăşura la Monumentul Eroilor din ,,Piaţa Tricolorului”.

La Moldova Nouă, celebrarea are loc la Cimitirul Eroilor, unde zeci de oameni s-au strâns să ia parte la manifestare. Coroanele de flori au fost depuse, iar oamenii au sosit în convoi de la biserică până în cimintir. Slujba religioasă a fost susținută de Protopopul de Moldova Nouă. Apoi, au fost ținute discursuri de către primarul orașului, Matei Lupu, și de către un profesor de istorie ce a explicat implicarea locuitorilor din Clisura Dunării în cel de-Al Doilea Război Mondial și în Revoluția din 1989.

ziua eroilor moldova nouaziua eroilor moldova noua II