Fenomenul contrabandei cu țigări, un trend descendent?!

Efectivele Inspectoratului de Poliție Județean s-au ocupat în ultima perioadă de combaterea uneia dintre cele mai frecvente infracțiuni cu care se luptă județul: contrabanda de țigări. În urma acestor acțiuni, conducerea inspectoratului a observat o diminuare semnificativă a acestor cazuri.

În ultima vreme, s-au organizat numeroase percheziții pentru traficul ilegal de tutun, percheziții ce au lăsat în urmă zeci de persoane audiate care au rămas în vizorul poliției. Acestă măsură a fost introdusă tocmai pentru faptul că județul Caraș-Severin se află într-o zonă cu tentații pentru astfel de activități ilegale. „Judeţul Caraş-Severin este situat într-o zonă «fierbinte», la frontiera cu Serbia – stat care nu este membru al Uniunii Europene, şi are un anumit specific. Avem oraşe de graniţă şi, în ultimii ani, efectivele de poliţişti au fost angrenate în acţiuni pentru combaterea infracţiunilor de contrabandă cu ţigări, din punctul acesta de vedere pot fi considerate mai deosebite”, a precizat pentru Express de Banat Grigore Stolojescu, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

Aceste acțiuni, intensificate în ultima perioadă, au dus la diminuarea fenomenului, au reușit să-i sperie pe cei tentați spre săvârșirea unor astfel de infracțiuni. „În ultima perioadă, constatăm totuşi, la nivelul întregului judeţ, un trend descendent al infracţiunilor pe această linie de muncă. Aici vă pot da un exemplu: în ultimele luni, în activităţile noastre specifice identificăm contrabandişti care aduc ţigări din Ucraina şi Republica Moldova”, a mai adăugat comisarul-șef Grigore Stolojescu.

Identificarea acestui tip de infractori necesită timp și pricepere din partea oamenilor legii angrenați în astfel de activități. Rețeta succesului conține atât oameni pregătiți de la mai multe servicii din cadrul inspectoratului, cât și timp ca să se identifice și să se obțină suficiente probe pentru a prinde vinovații. „Periodic sunt organizate filtre ale poliţiştilor rutieri, ordine publică împreună cu poliţiştii de frontier, pentru a-i identifica pe cei care se ocupă de contrabanda cu ţigări. Activitatea este una foarte complexă, care necesită chiar şi luni bune de investigaţii pentru a obţine probe şi a documenta activitatea infracţională a unor suspecţi de săvârşirea unor astfel de infracţiuni”, a explicat șeful Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.