Orz şi grâu pe săturate, mai puţin porumb şi floarea soarelui

Agricultorii din Caraş-Severin au obţinut  producții bune de cereale şi în acest an, în ciuda faptului că Banatul se topeşte de căldură, apreciază specialiştii de la Direcţia Agricolã.

Seceta şi temperaturile ridicate din această perioadă se pare că au adus un plus recoltelor de orz, grâu și triticale, în timp ce  producția de porumb și floarea soarelui a fost salvată de ploile din ultimul timp. Căldura sufocantă a făcut ca producţia medie pe hectarul de grâu să fie de 3.500 de kilograme. Orzul s-a recoltat de pe o suprafaţă de 385 de hectare şi s-a înregistrat o producţie medie de 3.000 de kilograme.

În ceea ce privește cerealele nu au fost probleme, tocmai datorită faptului că nu a plouat, condițiile meteo au permis intrarea în câmp și recoltarea cerealelor, aici mă refer la grâu, orz, ovăz, triticale. Așteptăm să vedem producția în toamnă“, a precizat ing. Mariana Brujan, de la Direcţia Judeţeană Agricolă.

leader board 728 x 90 px

Pe de altă parte, seceta a provocat şi destule necazuri, o parte din producția de porumb fiind calamitată. “Probleme sunt la porumb și la floarea soarelui din cauza faptului că, în mare parte, producătorii individiuali nu au însămânțat când a trebuit, iar porumbul a rămas mic, îmburuienat, nu s-a intervenit cu ierbicide și atunci într-adevăr sunt probleme. Însă nu ca în alte județe din țară” a adăugat ing. Mariana Brujan.

În Județ sunt 3.775 de producători agricoli care deţin certificate ecologice pentru suprafeţele cultivate cu plante cerealiere, dar şi pentru păşuni şi fâneţe. Suprafaţa totală înregistrată este de peste 19.000 de hectare.