Organizațiile pacienților cu afecțiuni cronice cer compensarea vaccinurilor! „Pentru un pacient cu cancer, costurile unei scheme complete de vaccinare ajung până la 1000 de euro”

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România cere asigurarea accesului compensat la vaccinare pentru bolnavii cronici. Mulți pacienți au venituri mici, iar categoria este una vulnerabilă, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.

Reprezentanții COPAC spun că pacienții cronici sunt cei mai expuși la probleme de sănătate, iar perioada prin care România trece este una dificilă. De asemenea, mulți au venituri mici, motiv pentru care Coaliția le cere oficialilor să asigure, în cel mai scurt timp, accesul la vaccinare, prin compensarea vaccinurilor pentru pacienții cronici.

„Vedem că pacienții cronici sunt cei mai expuși la probleme de sănătate în general și în special în vreme de pandemie. De aceea, mai mult ca niciodată este nevoie să protejăm acești pacienți de alte boli prin asigurarea accesului la vaccinuri. Subliniez că mulți dintre acești pacienți au venituri minime și nu au posibilitatea de a-și acoperi singuri costurile. Pentru un pacient cu cancer, de exemplu, costurile unei scheme complete de vaccinare ajung până la 1000 de euro. Fără asigurarea vaccinării, șansele tratamentului de cancer pot fi diminuate prin apariția unor posibile complicații. Considerăm că asigurarea compensării vaccinurilor trebuie să constituie o prioritate a Guvernului în special în perioada dificilă pe care o traversăm.”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Aproape jumătate dintre românii cu vârsta de cel puțin 65 de ani suferă de o afecțiune cronică, potrivit unui raport publicat de Comisia Europeană.