INTERVIU. Arhitecta Adela Marius și galeristul Andrei Jecza, fondatorii galeriei de design Epretext: „Expozițiile nu au suferit, însă oamenii ar suferi fără artă”

po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Când o arhitectă și un galerist se întâlnesc, arta ia naștere! Doi tineri din Timișoara și-au creionat o galerie de artă cu obiecte de design autentic românești, iar săptămâna viitoare se pregătesc de o expoziție inedită. Vă propunem să îi cunoașteți pe Andrei Jecza și pe Adela Marius într-un interviu realizat cu câteva zile înainte ca Daydreaming să își deschidă porțile. 

„Ca orice altă naștere a unui proiect, galeria de design Epretext și-a deschis drumul în lume la intersecția de pasiuni și muncă, a artei și a arhitecturii, unde și-au dat întâlnire doi oameni, arhitecta în devenire Adela Maria Marius și galeristul Andrei Jecza. Arta nu este doar pe perete și prinsă de un cui, arta este în felul în care comunici, în ceea ce mănânci, arta este în oameni, în ceea ce porți, în prietenii, în momente. De aici și dorința de a aduce aproape arta, de a o purta, de a interacționa cu ea.”

Andrei și Adela aduc la Timișoara un concept de galerie inedit. Epretext le propune timișorenilor să își îmbogățească viața cu obiecte de design românesc unic – bijuterii, obiecte de ceramică, mobilier sau opere textile create de artiști români, care să nu fie doar despre confort, ci și despre influențarea în mod pozitiv a stării de spirit. Pentru că întreaga idee este o metaforă a existenței frumoase, viitoarea expoziție din cadrul galeriei ne îndeamnă la daydreaming, adică să visăm cu ochii deschiși.

Expoziția Daydreaming va fi deschisă din 16 septembrie la Faber, în cadrul festivalului Plai. Pentru că situația actuală restrânge interacțiunile, galeria a fost gândită să transmită sentimentul de căldură a propriului cămin, indiferent că vorbim despre propria locuință sau despre acasă – România.

„Expoziția este organizată cu mult respect față de situația actuală: recomandăm programarea online pentru intrarea în expoziție, purtarea măștii și plata cu cardul. Pe de altă parte, contextul actual a îmbunătățit și remodelat întreaga noastră percepție despre casă și interior, casa a devenit importantă pentru noi toți și cu toții am căutat să o facem mai frumoasă, mai confortabilă. Galeria Epretext s-a bucurat de mulți oameni doritori să deschidă poarta artiștilor și designerilor români în casele lor. Galeria expune pentru prima oară un număr mare de designeri români și internaționali sub un concept comun. Ne extindem galeria și în zona de design de interior, urmărind trecerea ei dinspre artă înspre arhitectură. Ne lăsăm conduși visul mai departe de designeri români și urmărim să îi aducem cât mai aproape de casele oamenilor.”, ne-au spus Adela și Andrei.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

„De ce Daydreaming?” a primit un răspuns extrem de personal. Expoziția și întreaga galerie nu sunt doar despre a privi, ci și despre a purta și a trăi.

„S-a născut dintr-o surprinzătoare mărturisire a lui Paul Gauguin: «I shut my eyes, in order to see», aducând o poveste despre libertatea de a visa. Conștienți de tot ce am trăit în această perioadă, sub același cer – separat, dar, probabil, mereu împreună –, expoziția reprezintă invitația de a accepta frumosul din noi, de a păși spre acel loc unde nu există limite, nu există imposibilul, nu există dezastre, cutremure: înăuntrul nostru. Daydream se conturează în jurul unei piese de bază: Daybed, lucrare creată de Radu Abraham într-o serie limitată, în colaborare cu 8 artiste femei care vorbesc diferit despre visare: Ana Adam, Ioana Sisea, Jesse Kase, Ioana Stanca, Oana Nastasache, Lea Rasovsky, Pusha Petrov, Jazmin Grinbaum. Lucrarea este un început. Ea este pragul de la care se deschid alte universuri de artist: lumea sculpturilor de bronz semnate Peter Jecza, atelierul Askia, atelierul Kenosis, Mormi, casa de ediții ArtEditions, ceramicile și tapiseria semnată Cosmin Florea, ceramicile semnate Sandra Berghianu, Victoria Finală, Tataie Studio, Studio Mud și Uau Ceramics. Permiteți-ne să vă adăpostim în frumosul creat de fiecare artist în parte. Zborului nostru din vis i-am dat aripile potrivite: hainele, bijuteriile sau pălăriile semnate de Ami Amalia, Crina Bulprich, Smaranda Almasan, Sole by Soledad Twombly, Lucian Rusu, Angela Ciobanu, DeCorina Hats”.

Contextul actual ne-a făcut să ne întrebăm cum a fost posibil ca artiști români să pună pe picioare o asemenea expoziție. Și am mai vrut ceva: să vedem în ce mod a atins situația inedită în care ne aflăm o lume atât de creativă și plină mereu de noutăți.

„Ca oricând, comunicarea este vitală pentru succesul unui eveniment bine pus la punct. Acum ca niciodată, ne oferim și oferim mai multă răbdare și înțelegere în construirea unei expoziții, unei relații, unei colaborări. Ne ținem la curent comunitatea prin newsletter, telefoane și ne bucurăm de orice reușită împreună. Expozițiile au fost reglementate ca multe alte domenii din lumea aceasta și a suferit, am suferit fără oameni… însă contactul cu lumea artei nu este niciodată închis, acum ca niciodată am avut timp să citim, să vedem, să redescoperim, am avut acel timp pe care înainte nu îl aveam. Arta poate crea stări bune în oameni, arta poate conștientiza, modela comportamente și percepții. Expozițiile nu au suferit, însă oamenii ar suferi fără artă.”

Fondată pentru oameni și casele lor, dar mai ales pentru a da naștere la sentimente, galeria Epretext cuprinde o serie de expoziții de design românesc, creaţiile unui număr impresionant de designeri și obiecte pentru casă ce se pot găsi chiar online, pe shopul epretext.ro.

Expoziția Daydreaming poate fi vizitată timp de o lună, între 16 septembrie și 16 octombrie, în baza unei programări online.


versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/