Primul pas spre vizitarea frumuseților naturale găzduite de malul românesc al Dunării a fost deja înfăptuit, odată cu inaugurarea punctului vamal de trecere a frontierei cu Serbia, însă pentru a fructifica cu adevărat segmentul turistic din zona Clisurii de Caraș, segment care, pe viitor, să ofere și o stabilitate economică comunităților din proximitate și nu numai, e nevoie atât de o strategie bine pusă la punct, cât și de o susținere solidă a acesteia de către toți factorii implicați.
Săptămâna viitoare, luni, 20 ianuarie, începând cu ora 12.00, Sala de Evenimente – Alex Moldova Nouă va fi gazda unei întruniri pe tema „Turismul în Clisura Dunării – Un început, o nouă șansă!”, acolo unde primarul orașului, Adrian Torma, împreună cu cei peste 50 de invitați, atât din mediul de afaceri, cât și din zona administrației publice locale, sub cupola Organizației de Management al Destinației, vor creiona strategia pentru dezvoltarea durabilă a turismului în Clisura Dunării, perioada 2020-2030, ocazie prin intermediul căreia edilul-șef își propune să le demonstreze oamenilor pe care-i conduce că inclusiv turismul poate juca un rol definitoriu în dezvoltarea economică a urbei, nu doar exploatarea zăcământului de cupru sau prezența unei fabrici puternice care să genereze locuri de muncă pe raza UAT-ului.
În ideea de a-i determina pe cetățeni să mediteze câtuși de puțin asupra noilor oportunități de dezvoltare, șeful administrației publice locale de la Moldova Nouă, într-o postare pe pagina sa de socializare, a ținut să atragă atenția asupra următorului aspect: „Îmi doresc să putem sparge împreună o barieră mentală și anume aceea conform căreia: nu suntem pregătiți pentru turism, că nu se poate trăi din turism. Sunt locuri în lume unde turismul a schimbat istoria. Sunt convins că ați avut ocazia să vizitați orașe sau insule din țări străine, zone care ar fi putut fi numite «pârloagă» sau deșert, dacă frumusețea lor nu ar fi fost pusă în valoare cu ajutorul turismului. Trebuie să ne motiveze reușita lor”.
Mai mult decât atât, primarul Torma i-a asigurat pe concitadini că această ușă deschisă nu se traduce prin scoaterea, de pe lista priorităților, a activităților „delicate care și-au pus amprenta” asupra orașului (Delphi Packard, Moldomin), ci o șansă în plus pentru bunul mers al comunității: „Repunerea în valoare a zăcământului de cupru sau aducerea de investitori în Clisura Dunării trebuie, pe mai departe, să rămână o prioritate. Va asigur că adorm cu aceste priorități în gând și merg cu ele la serviciu, în fiecare zi”.
În plus, Adrian Torma a vrut să readucă în discuție şi faptul că: orice lucru nu poate fi realizat de către un singur om, ci de către o echipă, oameni gata să accepte schimbarea, gata să aducă respect naturii și mediului înconjurător, dar cel mai important, oameni capabili să creadă în binele comun, mai presus decât binele personal.