„Cardinalul”, proiecţie de film la Casa de Cultură Moldova Nouă

po 1000x100px (3)

Săptămâna viitoare, instituția culturală de la malul Dunării continuă seria evenimentelor dedicate publicului din Moldova Nouă și nu numai. Spectatorii vor avea ocazia, prin intermediul peliculei lui Nicolae Mărgineanu, să ia parte la o adevărată lecție de istorie, o lecție destul de aspră pentru credincioșii anilor ’50, mai ales pentru cei care contestau biserica ortodoxă.

Luni, 20 ianuarie, începând cu ora 19.00, sala Casei de Cultură Moldova Nouă va găzdui proiecția filmului „Cardinalul”, o peliculă lansată oficial în cea de-a doua parte a lunii noiembrie, anul trecut.

Iubitorii filmului de calitate vor avea posibilitatea să dea timpul înapoi, până la momentul anilor ’50, radiografia acelor vremuri arătând, de fapt, ce a însemnat pentru conducătorii bisericii Greco-Catolice regimul sovietic, regim care interzicea existența altei biserici în afara celei ortodoxe, precum și în ce manieră erau „găzduiți” în penitenciarul din Sighet cei care se opuneau convertirii. Totodată, „Cardinalul” aduce în prim-plan și o parte din viața episcopului Iuliu Hossu, una dintre călăuzele celorlalți preoți, câteva scene de la Marea Unire, dar și perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul groazei.

Din distribuție fac parte, printre alții, Cristian Iacob, Maria Ploae, Radu Botar și Bogdan Nechifor.

Durata filmului este de 95 de minute, pelicula încadrându-se în genul: dramă/biografic/istoric, putând fi vizionată de copiii sub 12 ani doar cu acordul părinţilor.

Eveniment cu intrare liberă!