„Ordonanța rușinii economice”. Noi critici pentru Guvernul PSD-ALDE de la liberalul Marilen Pirtea, de data aceasta despre Ordonanța 114

Deputatul liberal Marilen Pirtea este un fervent critic al măsurilor luate de Guvernul Dăncilă, în principal, pe teme de educație și economie. Liberalul e de părere că Ordonanța 114 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare va afecta direct economia țării. 

Pirtea se bazează în afirmațiile sale și pe un raport al agenției Standard and Poor’s cum că efectele ordonanței vor duce la scăderea ratingului de țară al României. „Motivul cel mai spinos invocat de S&P este Ordonanța 114. Reprezentanții Ministerului de Finanțe au fost avertizați că dacă nu se vor face modificări la OUG 114, pentru a opri măsurile care devastează economia românească, perspectiva ratingului pentru țara noastră va fi schimbată defavorabil. Consecințele vor fi semnificative, economia României urmând să fie traversată de o furtună a efectelor grave asupra publicului, companiilor și investitorilor. Vor crește dobânzile pentru persoane fizice și juridice, practic pentru toți cei care au credite bancare, majorând ratele la bancă, astfel încât se va constata deprecierea monedei naționale și devalorizarea economiilor celor care au depozite în lei. Se va simți acut un efect de prăbușire a bursei și o depreciere a activelor, a valorii companiilor românești, mai multe efecte în avalanșă fiind așteptate, cu cauze legate de OUG 114. Este evident că singura soluție este abrogarea de urgență a ordonanței ce produce atât de mult rău economiei”, consideră Pirtea.

Impozitarea din domeniul telecomunicațiilor, criticată 

Marile Pirtea amintește și efectele impozitelor mai mari pentru companiile de telecomunicații, care vor avea de recuperat sumele tot de la clienți, cetățenii de rând. „Este un semnal cât se poate de prost pe care îl transmitem ca țară europeană, prin această Ordonanță a rușinii economice. Spre exemplu, prevederile referitoare la impozitarea suplimentară și suprataxarea companiilor din telecomunicații sunt inexplicabile, în opinia oficialilor europeni, pentru că taxele aplicate sectorului telecomunicațiilor nu fac decât să oblige companiile, care ar trebui să aducă inovație și ar trebui să faciliteze accesul românilor la servicii electronice și la piața digitală, să crească tarifele. Este o contradicție flagrantă între politicile europene, care încurajează accesul tuturor cetățenilor europeni la servicii de telecomunicații, în mod egal pentru toți cetățenii și la prețuri cât mai mici, și măsura Guvernului toxic PSD-ALDE, care nu va face decât să ducă la creșterea tarifelor pentru serviciile de telecomunicații și la restrângerea accesului la acestea, prin urmare”, a mai precizat Pirtea.

Conform unor zvonuri de pe piața media, unele concedieri de la Digi 24, Digisport și chiar Telekomsport ar avea la baza această creștere a impozitelor.