„Ordonanța contravine deciziei Curții Constituționale!”

Unele dintre modificările Guvernului României, aprobate ieri seară, au intrat deja în vigoare. O parte dintre ele nu au nevoie de cele 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, ci au efect imediat!

Chiar dacă cele mai controversate aspecte ale Ordonanței de Urgență aprobate de Guvern nu intră în vigoare imediat, există și anumite prevederi care se aplică de îndată, potrivit avocatului Cosmin Bolosin. Este vorba despre modificările aduse Codului de Procedură Penală. „Schimbările Codului de Procedură Penală referitoare la denunț, control judiciar intră în vigoare de îndată, adică de astăzi”. Așadar, începând din 1 februarie 2017, niciun denunț făcut la mai bine de 6 luni de la producerea unei ilegalități nu va mai fi luat în seamă. În plus, potrivit ordonanței, „în cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile”.

Noile prevederi privind abuzul în serviciu, care pentru mulți nu va mai fi considerat infracțiune, ar urma să intre în vigoare peste 10 zile. „Ordonanța este neavenită. Cel puțin partea cu abuz în serviciu este o gravă eroare, pentru că nu s-a pus în concordanță cu decizia Curții Constituționale. CCR nu vorbește despre un anumit cuantum al prejudiciului, ca ei să schimbe în sensul ăsta legea în Codul Penal. Nu trebuie să fie o anumită sumă ca să fie abuz în serviciu. Nu este oportun să dezincriminezi (penal – n.r.) abuzul în serviciu. Vor scăpa oameni care clar au făcut abuz în serviciu. Această ordonanță clar nu este una oportună și în concordanță cu ce a spus CCR”, susține avocatul Bolosin.

Mai exact, din 11 februarie, cei care vor fi prinși că au comis un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei vor scăpa de răspunderea penală! Această măsură nu se aplică doar la timpul viitor… În momentul în care ordonanța intră în vigoare, vor ieși din închisoare toți cei care au comis un abuz în serviciu cu un prejudiciu mai mic de 200.000 de lei! „Dacă această ordonanță va intra în vigoare, orice om care a fost condamnat pentru această infracțiune poate cere revizuirea acelei hotărâri, întrucât fapta nu mai este prevăzută de legea penală în România”, explică Bolosin. Pentru cei care fură mai mult de 200.000 de lei, noua lege prevede închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. „La abuzul în serviciu n-o să comentez dacă este sau nu cu dedicație, opinia publică va observa acest lucru. De ce nu au dat abuz în serviciu de la 100.000 de lei, de exemplu? De ce au modificat ordonanța?”, se întreabă avocatul. Cu trimitere implicită la „cazul Dragnea“, în care presupusul prejudiciu este plasat undeva între 100.000 şi 200.000 lei.

CITEȘTE ȘI: Stepanescu, Ghiorghioni și Frunzăverde n-au nicio șansă! Ordonanța grațierii nu-i scapă de condamnări!

Pedepsirea infracțiunii de neglijență în serviciu a fost eliminată prin ordonanța Guvernului, iar conflictul de interese va fi modificat în sensul că va fi exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracţiunii sunt „persoanele cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”. În noua formă, alineatul prevede că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Dacă cei care creează legile, adică membrii Guvernului, au luat măsuri contestate de o țară întreagă, avocatul Cosmin Bolosin își pune toată încrederea în cei care aplică legile. „Politica penală a unui stat o face Guvernul, nu o fac procurorii sau judecătorii. Trebuie respectat ceea ce Guvernul adoptă. Acum sunt niște jocuri politice, de care încearcă să profite anumite persoane. Eu cred că justiția nu va cădea în această capcană a intereselor politice”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/