Guvernul Grindeanu, avertizat de Comisia Europeană: „Lupta împotriva corupției nu poate fi subminată”

untitled design set 970x90 px

Reacțiile în urma deciziei Guvernului Grindeanu de seara trecută apar chiar și de la nivel înalt. Conducerea Comisiei Europene avertizează Executivul României cu privire la subminarea luptei împotriva corupției.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au avertizat Guvernul României să nu submineze lupta împotriva corupţiei. Potrivit Mediafax, Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina ordonanțele de urgență privind Codul penal şi graţierea.

„Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV). Raportul Comisiei privind Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV), publicat săptămâna trecută, a salutat bilanțul pozitiv realizat de către procurorii și judecătorii din România în abordarea corupției la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniului de aplicare al corupției ca infracțiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare. În acest context, Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanțele de urgență privind Codul penal și Legea cu privire la grațieri”, au declarat miercuri cei doi oficiali europeni.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/