Orăviţenii stau pe o grămadă de bani!

Primăria Oraviţa a fost obligată de instanţă să plătească facturile pentru nişte achiziţii aberante, în ciuda faptului că primarul Ursu a refuzat să arunce cu banii.

Fosta administraţie locală a achiziţionat în ianuarie 2012 un număr de 50 de băncuţe pentru parc, factura emisă pentru acestea fiind în valoare de 806 milioane lei vechi. Asta înseamnă puţin peste 16 milioane de lei bucata, un preţ mai mult decât exagerat. Primăria Oraviţa a mai cumpărat atunci şi două cabine la standard UEFA pentru fotbalişti cu preţul de 213 milioane lei vechi. În total, SC Mario Top Internaţional trebuia să încaseze astfel ceva mai mult de un miliard. În conturi i-au intrat imediat doar 400 de milioane, iar odată cu venirea lui Dumitru Ursu în funcţia de primar orice plată către această firmă a fost sistată. „Băncile de pe stadionul de fotbal erau montate, nu am mai avut ce să facem. În schimb, multe din băncile pentru parc erau depozitate la Serviciul de Gospodărie al primăriei, pe altele le-am strâns pur şi simplu din oraş. Când am văzut preţul de achiziţie, am cerut firmei respective să vină să le ia înapoi, deoarece noi nu ne permitem să plătim astfel de sume nejustificat de mari. Cu banii ăştia am fi făcut 460 de bănci. S-au plătit pentru o singură băncuţă banii cu care am fi achiziţionat nouă bănci similare. Băncile de rezerve de pe stadion nu ne-ar fi costat mai mult de 20 de milioane de lei vechi, dar s-au cumpărat de la aceeaşi firmă cu 200 de milioane”, a declarat primarul Oraviţei, Dumitru Ursu.

banca rezerve

Litigiu soluţionat în instanţă 

SC Mario Top Internaţional a refuzat să-şi ia băncile înapoi şi s-a adresat Judecătoriei Oraviţa, cerând emiterea unei ordonanţe prin care Primăria Oraviţa să fie somată la plata sumei restante de 619 milioane lei vechi, reprezentând contravaloarea bunurilor predate, precum şi la plata dobânzilor legale. Instanţa a dat, în vara anului trecut, dreptate creditoarei, adică firmei respective. Împotriva acestei ordonanţe, Primăria Oraviţa a formulat acţiune în anulare, arătând instanţei că pe facturi nu apare nicio semnătură sau ştampilă a primăriei, ci doar a Biroului de Gospodărie Comunală, care ar fi persoană juridică distinctă. În plus, nu există o notă de comandă. Judecătoria Oraviţa a considerat însă că relaţiile contractuale dintre cele două părţi sunt dovedite fără niciun dubiu, astfel că a respins acţiunea şi, în consecinţă, administraţia locală e obligată să plătească diferenţa de 619 milioane lei vechi, la care se adaugă dobânzile legale. „Am făcut tot posibilul să evităm să plătim astfel de sume pe ceva ce puteam achiziţiona mult mai ieftin. Am moştenit această situaţie, nu s-a mai putut face nimic, astfel că va trebui să achităm banii respectivi. Vom monta în oraş toate cele 50 de băncuţe, pentru că nu mai putem scăpa de ele”, a mai spus edilul-şef.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/