Oravița, pe buget de avarie! Aleșii locali ascund banii unii de alții, își achită polițe din campania electorală și se bălăcăresc gratuit!

Circ pe banii orăvițenilor, în Consiliul Local! Aleșii se acuză reciproc că încalcă legea, că ascund sume de bani sau că le direcționează după bunul plac, în dezavantajul orașului!

Consilierii locali n-au primit spre aprobare în termenul impus de lege bugetul pentru 2021 deoarece Comisia pentru activități economice financiare nu a avizat proiectul de buget propus de primarul Dumitru Ursu pe motiv de lipsă de transparență în cheltuirea banului public. Ca atare, „până la depunerea bugetului general și a bugetelor componente ale acestuia la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara este sistată alimentarea cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat și cu transferuri consolidate, plățile efectuându-se numai în limita celorlalte venituri încasate”, după cum a informat instituția financiară.

Eu cred că ar trebui să ne întâlnim, să se asculte și părerea noastră, să ni se dea documentele pe care le cerem, domnul primar să nu se comporte ca un vătaf pe moșie și să ne considere argații care nu au niciun punct de vedere. Noi avem dreptul să ne spunem părerea și să cerem documente, dar de fiecare dată când facem asta toată lumea în primărie este nervoasă. Dacă nu ne dau documentele înseamnă că au ceva de ascuns! Stabilisem să discutăm problemele urgente ale orașului, dar la noi apar urgențe după urgențe, pentru o virgulă, pentru o sumă lipsă. Asta ține de organizarea din Primărie. Ni se trimit materialele la ora 10 și la ora 13 ne cer să le votăm în ședință. Nu se poate face așa. Și la acest buget, noi am așteptat penultima zi în care să se voteze. Puteam să o facem cu o săptămână înainte și aveam timp să lămurim problemele.”, a comentat Liviu Almășan, consilier local Pro România, președintele Comisiei pentru activități economice financiare.

Radu Bompa, ales local din partea PNL, a completat: Este nevoie de transparență și este nevoie ca propunerile noastre să fie analizate serios pentru că suntem consilieri cu experiență, care am prins și alți primari la Oravița și am trăit vremuri în care se stătea la aceeași masă și se analizau proiectele și sumele foarte atent înainte să înceapă un proiect.”.

Social-democratul Marțian Lepa îi condamnă însă pe cei doi, chiar dacă sub anumite aspecte le dă dreptate. E de acord că proiectul de buget putea fi amendat, modificat pe alocuri, doar că asta se putea face în ședința Consiliului Local, prin vot, în niciun caz respins de către comisia de specialitate. „Câțiva dintre colegii mei aveau niște nelămuriri referitoare la buget, erau nemulțumiți de cheltuieli, de investiții și au cerut lămuriri de la aparatul Primăriei. S-a hotărât să nu luam nicio decizie și să trimitem amendamente. Nu a trimis nimeni niciun fel de amendament. Comisia este consultativă, dar este nevoie de un aviz, indiferent de ce tip. Noi cred că suntem unicat în țară cu un buget blocat de comisie. Președintele de comisie, domnul Almășan, a decis că nu se poate da niciun fel de aviz pentru că Primăria nu a răspuns la toate documentele și cererile înaintate. Sunt uimit, nu poți să încalci legea o dată, de două ori, de zece ori. Nu ești capabil, pleci și lași pe altcineva. Legea spune că suntem obligați să dăm un aviz. Fără aviz de la comisie, punctul de pe ordinea de zi de la ședința din CL trebuia retras. Dacă aveau nelămuriri trebuiau să aducă amendamente, dar nu să blocheze la comisie bugetul. Acum cred că nu se mai pot face plăți de către Primărie pentru că Finanțele au blocat toată activitatea. Poate că aveau dreptate la unele puncte, poate că și noi doream să venim cu anumite modificări, dar nu la comisie. Se discuta în plen ce modificăm.”, a explicat consilierul Lepa.

Fals, pretind Almășan și Bompa. Avizarea proiectului de buget în forma propusă de primarul Ursu ar fi intrat în conflict cu prevederile legale. Iar responsabilitatea ar fi fost a lor, ca președinte, respectiv secretar de comisie. Cred că sunt anumite sume ascunse, pe unele le-am descoperit și altele urmează să le descoperim. Am cerut lămuriri, opt chestiuni, pentru a putea să refacem bugetul și pentru a veni cu propunerile noastre. Din cele opt puncte nu am primit lămuriri decât la patru. Principala discuție pe marginea bugetului a fost că nu se asigurau salariile. Conform legii bugetului, în primul rând trebuie asigurate salariile în cadrul Primăriei și apoi restul de bani se folosește pentru investiții. Salariile în bugetul propus erau asigurate pe 4 luni, până în luna aprilie. Acesta a fost principalul motiv pentru care nu a primit avizul de la comisie. S-a votat patru contra doi ca materialul să meargă înapoi la executiv. Banii alocați plăteau cele mai multe cheltuieli din 2020, făcute în perioada electorală sau preelectorală! E adevărat, au mai fost cazuri când s-a votat bugetul fără să fie acoperite integral salariile, dar nu a fost niciodată vorba de doar patru luni. Rămâneau o lună – două neacoperite. Legea bugetului îți interzice să faci alte cheltuieli sau investiții până nu acoperi salariile.”, și-a motivat Liviu Almășan refuzul de a aviza proiectul de buget.

Radu Bompa are și alte argumente pentru care proiectul de buget nu a primit niciun fel de aviz din partea Comisiei 1 și a fost trimis înapoi pe masa primarului Ursu: Am întrebat ce facem în luna mai, așteptăm rectificare de buget pentru salarii?! Eu nu văd Consiliul Local să facă rectificare de buget în luna mai. Ne întoarcem la situația de anul trecut, când nu s-au dat salariile două luni?! Ne propuneau să plătim din bugetul de anul ăsta 1.000 de tone de piatră sau suma de 68.000 de lei pentru material lemnos, la Casa de Cultură cheltuieli de nivelul miilor de lei, dar acolo a fost un singur spectacol. Bugetul de venituri totale este de 16.250 mii lei, din care bugetul local este 5.077 mii lei, la Finanțe 2.973 mii lei și 1450 mii le la Consiliul Județean. Gradul de încasare al impozitelor și taxelor prevăzut pentru anul acesta este de 30%. Mi se pare foarte mic. Și având în vedere acest grad, noi facem investiții care nu se justifică.

Dacă a rămas orașul fără buget nu cred că sunt implicațiile așa de dramatice. Se pot face cheltuieli în limita sumelor încasate. Bugetul se poate reface dacă se vine cu un buget corect. Noi am fi fost în ilegalitate dacă am fi dat un aviz atâta timp cât salariile sunt asigurate doar pentru patru luniLiviu Almășan, consilier local Pro România

Săptămâna trecută, membrii comisiei de specialitate s-au întâlnit din nou. Istoria s-a repetat însă. „Același buget, cu salarii pentru patru luni. Fără modificări la lista de investiții, cu lista PFA-urilor din Primărie secretă, doar de primar știută, eu nu am putut semna un astfel de buget.”, a spus consilierul Almășan, președintele comisiei.

Se mai miră atunci cineva de ce Oravița arată cum arată?!


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/