Oravița, în lumina reflectoarelor! Tinerii și seniorii rup barierele dintre generații și mută orașul pe scenă

Stiri Timisoara si Resita Muzeul Banatului Montan mbmr 1000x100

Un proiect programat să se deruleze anul acesta va pune în scenă povești vechi și noi despre Oravița. Elevii de la Școala Gimnazială „Romul Ladea” vor crea o piesă de teatru în integralitate, de la text până la costume, despre orașul în care trăiesc.

„Oravița sub reflector. Teatru pentru cei mici și mari” este numele proiectului depus de Școala Gimnazială „Romul Ladea” spre finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C11 – Turism și cultură. Prin acest proiect, 40 de elevi ai școlii și 15 seniori vor pune la punct ateliere de storytelling și comunicare intergenerațională prin care să se rupă barierele dintre generații și să se redescopere orașul. Vor participa elevi din toate etniile și din toate categoriile sociale, selecția fiind făcută de dascălii care lucrează la clasă cu copiii.

Proiectul ar fi unul nou pentru comunitate, fiind pentru prima dată când tinerii din Oravița sunt încurajați să creeze, să propună propriul spectacol de teatru pe care îl vor prezenta ulterior în fața prietenilor, a familiei și a comunității extinse. Ei vor fi cei care, coordonați de specialiști, vor scrie textul, scenografia, vor crea costumele și recuzita.

În același timp, de la seniorii orașului vor fi colectate cel puțin 15 povești despre istoria Oraviței care vor fi apoi transpuse pe scenă.

CITEȘTE ȘI: Invitație în „Orașul cu povești: călătorie prin Oravița de altădată”!

Grupul țintă principal al proiectului este format din elevi cu vârste între 12 și 15 ani din Școala Gimnazială „Romul Ladea”. Ei vor fi aleși pe baza unor eseuri de o pagină în care fiecare elev va descrie fie relația cu bunicii și ce anume apreciază cel mai mult la aceștia, fie ce reprezintă pentru ei Oravița și ce le place cel mai mult la orașul lor. 10% dintre elevii selectați vor fi beneficiari ai burselor sociale în cadrul școlii.

muzeu tm oct 2024

Grupul țintă secundar este alcătuit din profesorii școlii care se vor implica în dezvoltarea proiectului-pilot. Aceștia vor folosi metode noi de predare prin teatru și dialog între generații. De altfel, conducerea școlii își asumă durabilitatea proiectului prin introducerea teatrului ca activitate extracurriculară constantă în agenda de activități a școlii. Elevii vor avea șansa de a se apropia de teatru și de a descoperi care sunt beneficiile sale.

De cealaltă parte, Primăria Oravița, prin agenda de evenimente culturale pe care o finanțează anual, sprijină teatrul și invită trupe de teatru din județ și din regiune pentru a familiariza publicul tânăr cu astfel de manifestări.

Nu în ultimul rând, Oravița speră ca în 2023 să obțină titlul de Capitală a Tineretului din România, pentru care va candida și în acest an, astfel că implicarea tinerilor în activități teatrale este bine-venită.

Proiectul „Oravița sub reflector. Teatru pentru cei mici și mari” a fost depus la Administrația Fondului Cultural Național și a fost admis spre evaluare.

CITEȘTE ȘI: Oravița tinerilor! Clădiri care spun povești

Stiri Timisoara si Resita Revista Banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/