În Caraş-Severin există un oraş în care cele mai profitabile firme câştigă cât doi pensionari! Iar profitul mediu al agenţilor economici este sub venitul minim garantat pentru familiile formate din trei persoane!
După prăbuşirea mineritului, Anina a devenit oraşul cu cel mai slab potenţial economic din judeţ. O demonstrează şi realizările agenţilor economici reflectate în ultimele bilanţuri depuse.
În România există aproape 9.000 de pensionari speciali, care primesc de la stat în medie puţin peste 8.000 de lei pe lună. Cam cât valoarea a două astfel de pensii a fost câştigul lunar din anul 2016 al celei mai profitabile firme din Anina! Aceasta a făcut în medie 17.000 de lei pe lună, în timp ce firma de pe locul al doilea a avut un profit mediu lunar de numai 13.300 de lei, aşadar chiar mai puţin decât două pensii speciale medii!
Cu un profit net cumulat pe anul trecut de 1,6 milioane de lei (365 mii euro), cei 383 de agenţi economici au realizat un profit mediu de doar 4.178 lei. Ceea ce înseamnă, în medie, 348 de lei lunar, deci mai puţin decât nivelul actual al venitului minim garantat (ca formă de asistenţă socială) pentru familiile formate din trei persoane, care este de 357 lei!
Primele firme, domenii de activitate diferite
Doar cinci firme au încheiat ultimul an cu profituri nete de cel puţin 100.000 de lei şi fiecare activează în alt domeniu. Prima, şi singura cu (ceva) peste 200.000 de lei profit, este MANOLO & VERONICA SRL, cu obiect principal de activitate fabricarea imitaţiilor de bijuterii şi articole similare.
Celelalte patru firme din fruntea topului s-au înregistrat la Registrul Comerţului cu următoarele domenii principale de activitate: tăierea şi rindeluirea lemnului – KREFELD PALVIC SRL; lucrări de foraj şi sondaj pentru construcţii – PRIMA-PIROTEHNICA SRL; comerţ cu amănuntul al bunurilor de ocazie vândute prin magazine – GOSEN AVANTAJ SRL; activităţi anexe transporturilor – DMI ODIN LOGISTICS SRL.
Angajaţi, sub 15! Cu o singură excepţie…
Cei mai mulţi angajaţi, 57, avea anul trecut ANTREPRIZA STEIER SRL, din domeniul construcţiilor, care, însă, la o cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei, a încheiat anul pe pierdere, cu un pasiv de 100 mii lei. Următoarele firme dintr-un top al angajatorilor privaţi din oraş au avut anul trecut sub 15 salariaţi, potrivit topfirme.com!
Cea mai mare cifră de afaceri a realizat-o, cu 10 angajaţi, o firmă cu „activităţi de servicii anexe silviculturii“, ALEX & CARMINA SRL, care a raportat un profit net anual de numai 4.300 de lei!
Cifra totală de afaceri a firmelor din Anina, realizată cu cei 285 de angajaţi, a fost anul trecut de 24,8 milioane de lei (5,6 milioane euro), reprezentând doar 0,42% din cifra de afaceri din întreg judeţul.
Topul celor mai profitabile 20 de firme din Anina
Ţinând cont de profitul net înregistrat conform ultimelor bilanţuri depuse, potrivit topfirme.com, topul firmelor din Anina arată astfel: