„Orașul cu poeți” s-a mutat la malul Dunării, la cea de-a 43-a aniversare a Zilelor Culturii

„Banatul și literatura română” a reprezentat tematica ultimei acțiuni dedicate evenimentului Zilelor Culturii la Moldova Nouă, scena instituției culturale găzduind cu această ocazie câțiva dintre membrii Cenaclului Literar „Semenicul”.

Momentul dedicat literaturii a reușit să capteze interesul elevilor Liceului Tehnologic „Clisura Dunării”, prezenți la momentul organizat de Casa de Cultură. Criticul și publicistul Gheorghe Jurma, cel care a dat startul prezentărilor, a subliniat publicului că deși interesul pentru tipăritură este tot mai redus, orașul Reșița a oferit zonei nu doar industrie, ci și cultură, literatură, acesta îndreptându-și atenția spre ceilalți invitați ca de exemplu: Olga Neagu, Marian Apostol, Costel Stancu și Nicolae Sârbu. Iar pentru că niciun scriitor nu apare în fața privitorilor cu mâinile-n buzunar, dar și pentru a confirma că reședința județului Caraș-Severin este un oraș al poeților, Jurma a prezentat auditoriului antologia poetică care îi poartă semnătura „Orașul cu poeți”.

Imediat după acest moment, microfonul a trecut în mâinile poetei Olga Neagu, unul dintre premianții Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș”, Neagu citindu-le spectatorilor câteva versuri cu scopul de a stârni în rândul tinerilor interesul pentru lirism.

Prezent pe scena Casei de Cultură Moldova Nouă a fost și Marian Apostol, președintele Asociației „Societatea Artistică Banatul de Munte”, cel care le-a vorbit elevilor nu doar doar despre volumul său „Pelerinaj către sufletul meu”, un exemplar al cărții fiind donat bibliotecii de la Moldova Nouă, ci a încercat să-i încurajeze pe cei fascinați de scriitură să participe atât la Concursul Național de Poezie „Ion Chicere”, cât și la Concursul Județean de Proză „Gheorghe Zincescu”. Inclusiv poetul Costel Stancu a încercat să-i motiveze pe tineri în direcția cuvintelor așternute pe hârtie, spunându-le că poeziile lor vor avea posibilitatea de a se regăsi în paginile revistei „Reșița Literară”.

Ultimul care a luat cuvântul în cadrul întrunirii de la Moldova Nouă a fost poetul și jurnalistul Nicolae Sârbu, cel care a punctat că este o mare bucurie să revină în orașul în care odinioară își desfășura activitatea ca om de presă.

Gheorghe Jurma – despre publicul de la Moldova Nouă și poziția poeziei în lumea tehnologiei

Luând parte la nenumărate întruniri pe teme literare, publicistul Gheorghe Jurma spune că a dat, de-a lungul anilor, atât de public interesat, cât și de public recalcitrant, acesta subliniind că nu are nicio problemă cu cei care refuză poezia, asta dacă știu să se manifeste civilizat. Cu privire la spectatorii temei dezbătute la Moldova Nouă, criticul literar dă de înțeles că a observat interes în rândul celor prezenți, iar faptul că orașul de la malul Dunării celebrează a 43-a ediție a Zilelor Culturii, acest lucru spune multe despre activitatea culturală a orașului.

În ciuda faptului că îi place să participe la întâlnirile cu publicul, totuși scriitorul are și o tristețe în suflet cu privire la faptul că tinerii din ziua de astăzi nu mai au o aplecare spre poezie: „Îmi place să particip la întâlniri cu publicul, cu tinerii mai ales, pentru că ei sunt și viitorul, și prezentul. E clar că tineretul de astăzi e mai puțin interesat de carte, de cartea tipărită. E clar că nu mai are aplecare spre poezie, că viața de azi nu mai e romantică și romantismul a dispărut din viața noastră și chiar din viziunea tineretului. De ce și cum nu încerc eu acum nici să explic, nici să-mi explic mie, darămite să cauți scuze pentru ceea ce se-ntâmplă ca fenomen larg. E o generație care se bazează pe o altă tehnologie, spre o altă viziune, dar și pe o altă relație cu lumea”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/