Operații fără bisturiu la Caransebeș!

Cu o viteză mai mare de execuție și de recuperare postoperatorie, laparoscopia se va realiza și în Caransebeș. Aparatura medicală a sosit la spital, iar medicii sunt pregătiți să realizeze astfel de intervenții.

Operațiile laparoscopice se vor realiza începând cu această săptămână și în orașul gugulanilor. Spitalul Municipal a fost dotat, așa cum s-a promis, cu un aparat de intervenție laparoscopică. Directorul unității medicale, medicul Horea Radu, specialist în astfel de operații, a așteptat de mult să revină la această metodă de intervenție atât pentru binele pacienților, cât și pentru eficiența operațiilor.

Este vorba despre începutul chirurgiei laparoscopice în Caransebeș. Este încununarea unei dorințe și a unui efort de un an de zile. Este o bucurie pentru mine, pentru că este pasiunea mea din chirurgia digestivă. Această tehnică chirurgicală modernă este mult mai delicată decât abordul clasic prin deschiderea peretelui abdominal. Pacientul suportă mult mai ușor intervenția chirurgicală, el își va reveni după operație mai repede, mai lin, se va simți mai bine deja de a doua zi după operație, va primi mai puține medicamente, pentru că nu va avea nevoie de atâtea, și va părăsi spitalul în două, trei zile după intervenția chirurgicală”, precizează medicul Horea Radu.

Ce intervenții se vor efectua

Cu mii de operații laparoscopice la activ, directorul spitalului nu își face probleme că șiceilalți medici ai echipei vor reuși să-și formeze mâna pe astfel de intervenții chirurgicale. Odată deprinsă această tehnică, timpul de efectuare a operațiilor va scădea considerabil. „În viitor intenționez să efectuez și alte tipuri de operații, după ce se va forma o echipă mai experimentată și ceilalți din colectiv vor avea dexteritate. Sigur că experiența formează dexteritate. Pentru un începător durează mult mai mult operația laparoscopică decât cea clasică, pe care o cunoaște. După ce ești în largul tău cu această tehnică vei opera mai repede, pentru că nu mai durează deschiderea și închiderea unui perete”, a mai explicat directorul spitalului. Principala operație realizată de medici va fi colecistectomia laparoscopică, adică operația pentru pietre la fiere, însă, pe măsură ce echipa de medici va avansa în mânuirea aparaturii, gama de operații va fi lărgită, se vor realiza operații de apendicită, înlăturarea chisturilor de ovar sau operații de hernie hiatală.

Primarul orașului, Marcel Vela, este la fel de încântat pentru noua achiziție atât pentru medicina practicată în zonă, dar mai ales pentru pacienții din toate localitățile aparținătoare, care erau nevoiți să apeleze la alte spitale pentru astfel de servicii. „Municipiul Caransebeș și zona adiacentă avea nevoie de așa ceva de multă vreme, pentru faptul că majoritatea pacienților care nu doreau să fie operați clasic cu bisturiul pentru a-și reduce aceste suferințe și timpul de internare apelau la Spitalul Județean din Reșița sau din Timișoara. Avem avantajul și bucuria să avem și un medic specialist care a operat în Franța, care este cu experiență, care provine dintr-o clinică universitară din Cluj, un chirurg care va folosi acest aparat”, a precizat primarul gugulanilor.

Foto: georgesalavastru.medlive.ro

Comments

 1. Anunt in ziare says:

  Agentia de Publicitate Metropolitan Maxpress Adv va ofera posibilitatea publicarii anunturi ziare locale Botosani.
  Monitorul de Botosani anunturi angajari, Monitorul de Botosani anunturi, Pubicare anunt Monitorul de Botosani.
  Deasemenea puteti publica Evenimentul Moldova anunturi, Anunturi Evenimentul Regional al Moldovei Anunt, Publicare anunt Evenimentul Regional Moldova, Ziarul Adevarul Moldova anunturi, Anunturi Adevarul de Moldova
  Ziarul Informatia de Nord Est anunturi, Informatia de Nord-Est anunt, Publicare anunt Informatia de Nord Est.
  Evenimente de Botosani, Anunturi Evenimente de Botosani, Evenimente Botosani anunturi