„Omul nu are nevoie doar de oțel și agregate hidro, ci și de cultură”

În opina candidatului PMP la Primăria Reșița, Lucian Sorin Voina, calitatea vieții într-un oraș reședință de județ ar trebui să se vadă și după posibilitățile și modalitatea în care cetățenii își pot petrece timpul liber. Cu atât mai mult în aceste vremuri de restriște generate de pandemia de COVID-19, cu evenimente culturale puține și un număr mic de participanți la astfel de manifestări.

La întrebarea „ce-i lipsește Reșiței pentru a se trezi din amorțeală”, Lucian Sorin Voina face o trimitere la ceea ce a fost cândva în capitala județului.

„Vedeți dumneavoastră, așa cum se vorbește cu nostalgie despre Reșița industrială, pot să vă spun că Reșița a avut parte și de o activitate culturală intensă, cel puțin de la începutul secolului trecut. Spun asta că, dacă toată ziua lumea vorbește de componenta economică, cea care ne asigură condiția de trai de zi cu zi, nu trebuie să uităm de latura aceasta spirituală, de tradițiile, de obiceiurile care trebuie transmise din generație în generație. Pot să spun că oțelul reșițean și cultura au mers în paralel. Ea a fost promovată de intelectualii vremii, de oameni care s-au afirmat atât la nivel local, cât și județean, mai departe chiar național și aici aș aminti corurile care au existat în Reșița coordonate de Iosif Velceanu, Doru Morariu, maestrul Sabin Păuța, pe care îl avem încă alături de noi.”, spune Voina.

În paralel, la Reșița au existat formații orchestrale, chiar formații de big band a avut Reșița, cu etnici maghiari și germani.

Candidatul PMP este de părere că trăim vremuri urâte, dar, cu răbdare și implicarea factorilor decizionali, se pot face multe lucruri frumoase la Reșița.

„Desigur, ar putea fi un punct de pornire, cu redescoperirea valorilor culturale și asta nu doar în domeniul muzicii, pentru că, atunci când spunem cultură, nu ne referim doar la muzică și arte plastice, ci la o paletă variată, adică și teatru, și arta scrisă. Să nu uităm că Reșița a fost și este denumit orașul cu poeți, folclorul, deci tot ce ține de spectrul acesta cultural, trebuie promovat, trebuie redescoperit, pentru că eu cred că orice public, indiferent de genul de muzică abordat de o instituție sau alta culturală, poate fi educat în sensul ăsta. Nimeni nu s-a născut învățat sau ascultând numai Vivaldi sau numai folclor.”, este de părere candidatul PMP la Primăria Reșița.

(E)