Omul de afaceri Ghiță Albu, judecat pentru spălare de bani, fals şi evaziune fiscală!

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a trimis în judecată pe omul de afaceri cărășean Gheorghe Albu, alături de Adrian D. Preda, un interpus al celebrului Tailor Căcărează, cercetat recent în urma descinderilor DNA pentru fraudele cu cereale!

Preda controla două firme, SC BP Boom Full 2000 SRL şi SC DDD Boom Service 2000 SRL, în prima fiind asociat cu Irin Bratosin, un contrabandist condamnat de DNA în urma răsunătoarelor descinderi de la Moraviţa. Deşi numele este similar cu cel al aghiotantului lui Adrian Chebuţiu, este vorba despre o cu totul altă persoană, Adrian D. Preda fiind un interpus al lui Tailor Căcărează, care avea pe numele său cinci societăţi comerciale. Trei în Timiş, una în Caraş-Severin şi una Argeş, suspectată de afaceri necurate cu Titu Bojin!

Procurorii de la parchetul suprem, ajutaţi de ancheta  ANAF Deva – Antifraudă, au descoperit că în perioada septembrie 2011 – august 2012, Gheorghe-Petru Albu, care are un engross în Caransebeș, dar și ștrandul din Oțelu Roșu, în care s-a scăldat la inaugurare chiar deputatul Ion Mocioalcă, în calitate de administrator la SC Senior Albu SRL, a înregistrat în actele contabile un număr total de 14 facturi fiscale în valoare de 650.763 lei. Asta, deși cunoștea foarte bine că ele nu reflectau operațiuni economice reale, mai exact, fără a avea loc vreun transfer de proprietate al bunurilor înscrise în acestea, facturi emise de Adrian Preda în numele SC BP Boom Full 2000 SRL, respectiv  SC DDD Boom Service 2000 SRL, cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozit pe profit şi TVA .

În aceeaşi perioadă, Albu a dispus efectuarea de transferuri bancare din conturile societății pe care o administra în conturile celor două societăţi controlate de Căcărează prin Preda. În sumă totală de 627.169 lei, reprezentând o parte din contravaloarea facturilor fiscale fictive înregistrate în evidențele contabile ale societății al cărei administrator şi asociat era, deşi cunoştea că banii provin din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. A încercat astfel să disimuleze originea ilicită a acestora, încercând astfel să dea o aparență de legalitate achizițiilor efectuate și să realizeze o ,,albire” a respectivelor sume de bani. Aceste sume au fost apoi ridicate în numerar, fără vreo justificare legală, de către reprezentanții societăților menționate care le-au predat emitentului, în numerar.

De asemenea, Albu a întocmit și semnat în fals un contract de prestări servicii de transport, încheiat la data de 30 august 2011, cu firma lui Preda, având ca obiect transportul de mărfuri pe plan intern de la furnizori la beneficiar, contract care nu avea la bază operaţiuni comerciale reale şi pe care l-a folosit ulterior prin înregistrarea în contabilitate în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

În ceea ce-l priveşte pe omul lui Căcărează, Adrian Preda, acesta, în calitatea sa de administrator şi acţionar al celor două firme, i-a oferit sprijin lui Albu prin emiterea celor 14 facturi fiscale, ce reprezentau operaţiuni comerciale fictive, cu scopul vădit de a-l ajuta pe acesta din urmă să diminueze baza  de calcul pentru impozit pe profit şi TVA, cu consecința prejudicierii bugetului de stat. Tot el i-a ajutat pe reprezentanţii SC Senior Albu SRL, prin retragerea din conturile societăţilor administrate a sumei totale de 623.050 lei (transferate anterior de SC Senior Albu SRL în conturile societăţilor pe care le administra el), în baza achiziţiilor fictive efectuate (a contractelor fictive și facturilor fiscale nereale), pentru a da o aparență de legalitate acestor sume şi pentru a realiza ,,spălarea” acestora, sume care în realitate se reîntorceau la seniorul Albu.

Ajutorul oferit lui  Ghiţă Albu s-a concretizat şi în contractul de transport încheiat de una din firmele pe care le administra Preda, contract ce nu avea la bază operaţiuni economice reale.

În cauză, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 199.588 lei, reprezentând prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat, din care „Albu Gheorghe-Petru a achitat 100.000 lei”, susţin procurorii Parchetului General.

Prejudiciul estimat a fi produs în cauză ca urmare a săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor este de 627.129 lei. „Prin ordonanța din data de 13 februarie 2015, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a două imobile aparţinând inculpatului Albu Gheorghe-Petru. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Caraş-Severin”, ne-a transmis procurorul Simona Frolu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/