Omagiu ilustrelor personalități ale culturii române, Eminescu și Caragiale, într-o poveste de Cartea Recordurilor

eminescu adam lotfy (egipt)
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Semnificația zilei de 15 ianuarie nu ne lasă indiferenți, sunt deja 12 ani de când marcăm într-un fel sau altul Ziua Culturii Române. De această dată vă propunem să ne reamintim ceea ce este poate mai puțin cunoscut, faptul că poetul nepereche, așa cum i se mai spune în literatură lui Mihai Eminescu, este înscris în Cartea Recordurilor, Guiness Book.

Academia Recordurilor Mondiale (World Records Academy) a omologat poezia „Luceafărul”, care are 98 de strofe și 392 de rânduri, drept cel mai lung poem de dragoste. Dar ceea ce este și mai puțin cunoscut, Mihai Eminescu a fost portretizat de un număr foarte mare de graficieni din întreaga lume și asta la inițiativa unui român.

publicitate online in ziar Express de Banat

nicolae ionita

Graficianul Nicolae Ioniță din Ploiești a intrat el însuși în Cartea Recordurilor, fiindu-i apreciată nu doar colecția impresionantă de portrete, ci și faptul că a reușit să convingă caricaturiști din întreaga lume să se implice în proiectul său. Sub genericul „Mari personalități românești în grafica internațională”, colecția sa numără astăzi peste 12.000 de lucrări pe care le prezintă periodic online. Este autorul Muzeului Virtual al Neamului Românesc, care poate fi vizitat pe internet, ce reunește portrete și caricaturi ale celor mai importante personalități românești din toate timpurile, realizate de aproximativ 1.500 de artiști din 141 de țări.

Astfel, demersul pornit în urmă cu aproximativ 30 de ani când a fost lansată provocarea din postura de președinte pentru Europa de Est a Asociației Internaționale a Caricaturiștilor „Cartoonists Rights Network”, continuă și astăzi. Graficieni de pe toate continentele au portretizat, după cum și-au imaginat, dar și după talentul propriu, mari nume ale neamului românesc, de la Ovidiu, la Nichita Stănescu și de la Burebista, la Ilie Ilașcu.

lucrari de grafica

A publicat o serie de albume, printre care „Ion Luca Caragiale –un omagiu planetar” și „Mihai Eminescu în grafica mondială” și, de-a lungul vremii, a prezentat peste 3.000 de ilustrații și caricaturi în importante publicații românești, a expus în peste 250 expoziții internaționale și a fost distins cu 33 de premii românești şi 27 de premii internaționale.  Mihai Ioniță a urmat studii superioare tehnice, însă marea sa pasiune a însemnat caricatura, grafica și desenul în general. Debutul său a avut loc în 1969, în paginile bine revistei „Urzica”.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

eminescu franta

Distins cu peste 50 de premii românești și mai mult de 30 de premii internaționale, artistul a expus lucrările sale în peste 250 de saloane expoziționale din Belgia, Brazilia, Bulgaria, Croația, Canada, Cuba, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Olanda, Iran, Israel, Italia, Japonia, Iugoslavia, Polonia, Portugalia, Rusia ori Turcia.

Dar ceea ce este interesant, expoziția de portrete ale marelui dramaturg Ion Luca Caragiale (1852-1912) conține peste 200 de desene din marea colecție mondială de gen, reunite de caricaturistul Nicolae Ioniță.

caragiale tomislav kaurin (osijek, croatia)

În același fel, în urma trimiterii către colegi de breaslă, a unor fotografii ale lui Caragiale, Ioniță a primit peste 1.500 de portretizări din partea unor artiști graficieni și caricaturiști din 123 de țări, dintre care 29 din Spania. Această colecție a devenit un record Guiness Book omologat pentru cel mai portretizat autor din lume. La concursul organizat online au participat 44 de șefi de organizații și asociații naționale de artiști plastici, reprezentanți ai peste 500 de ziare de importanță mondială, trei câștigători ai Premiului Pulitzer pentru caricatura de presă, artiști de pe toate continentele. Inedita expoziție a lui Caragiale este considerată o operă istorică fără precedent în grafica mondială. Iar în acest an, Ploieștiul – orașul natal al lui Nea Iancu, va marca 110 ani de la dispariția dramaturgului.

caragiale chile pancho vásquez

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/