Omagiu adus primului primar al Oraviței

muzeul banatului montan resita
Stiri publicitate la Iulius Mall Timisoara po 1000x100px (3) Stiri si Publicitate din Baile Herculane pentru Timisoara si Resita untitled design set 970x90 px

Cartea „Potpourri” a lui Gheorghe Jianu apărea în 1901. Astăzi este reeditată prin grija strănepoatei sale.

De numele lui Gheorghe Jianu, se leagă înființarea, în 1907 la Oravița, a tipografiei „Progresul”, cu aparatură cumpărată din Imperiul Austro-Ungar, dar și apariția în același an a primei gazete în limba română din oraș, purtând același nume. Despre învățătorul Gheorghe Jianu (1866-1951), trebuie spus că s-a născut la Ciclova Montană, azi cartier al Oraviței, a fost delegat la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918, a fost și primul primar al Oraviței după Marea Unire dar și senator timp de patru mandate.

„Cercetând documente din biblioteca Academiei Române, am constatat o dată în plus că străbunicul meu a fost întemeietor, editor și proprietar. La tipografia sa, se redacta tot ce era necesar la acea vreme în limba română. A fost primul intelectual din familie, oferind același imbold urmașilor săi. El mi-a dat forță și putere și m-a îndreptat pe drumul pe care-l urmez, un drum creat de un învățător și un dascăl model”, afirmă Ariana Jianu (foto stânga), cea care, alături de prof. Maria Radu a făcut posibilă reeditarea cărții originale.

stiri si publicitate casino herculane by sungarden stiri si publicitate gif card de energie dacus 1000x100
Stiri din Timisoara Capitala Europeana Culturala, evenimentele continua si in 2024 1000x100 edb

Aceasta a fost realizată la tipografia Carol Wunder din Oravița, avea 97 pagini și coperta broșată. Ediţia 2024 a apărut la o editură din Timișoara. „Este, în egală măsură, o reeditare şi o actualizare a volumului original. Textul original a fost reprodus cu minime intervenţii acolo unde s-a considerat că este necesar pentru cititorul de astăzi”, menționează filologul Ada Cruceanu în nota sa asupra actualei ediții.

Lansarea este programată marți, 18 iunie, ora 18:00, la Muzeul Banatului Montan din Reșița. Ada Cruceanu și prof. Florica Molnar vor vorbi despre importanța reeditării volumului și despre ambianța începutului de secol XX în Oravița și în Banat. Prof. George Gassenheimer va interpreta piese la vioară iar Petronela Popovici va susține un moment de poezie în grai.

Stiri si Publicitate Timisoara, Resita, Hotel Versay aprilie 980x120 px Stiri din Resita si Timisoara banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/