Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timişoara, răspunde public acuzelor medicilor de la ATI

Managerul consideră că personalul medical al secţiei ATI a folosit cele 13 echipamente complete de protecție oferite de spital şi  au fost epuizate în 48 de ore, fară a fi necesar. Aceasta menţionează că un echipament complet costă aproximativ 250 de lei, dar nimeni nu le-a atras atenţia că au folosit aceste echipamente deşi nu era nevoie.

Şi alte puncte din scrisoarea pe care medicii secţiei ATI au trimis-o au fost dezminţite de către conducerea spitalului.

,,Referitor la afirmaţia că Spitalul Municipal Timişoara a preluat ultimul pacient al secției ATI din Lugoj, cu suspiciune de coronavirus , menţionez că pacientul nu a fost suspect de coronavirus ci a fost transferat din secţia de ATI a spitalului în contextul închiderii temporare a Spitalului Municipal Lugoj. Secţia ATI  nu a internat până în acest moment nici un caz suspect de COVID-19”, arată conducerea Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.

În ceea ce priveşte afirmaţia că „spre deosebire de managementul altor spitale care a achiziţionat teste rapide utilizate în diagnosticul pacienţilor şi personalului medical cu simptome respiratorii, în cadrul Spitalului Municipal nu există astfel de teste rapide“,  Oprea spune  că aceste teste rapide nu sunt recomandate de Ministerul Sănătăţii! Cu toate acestea, conducerea spitalului a comandat teste rapide la solicitarea secţiei ATI!

 ,,Menţionez că Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara împreună cu Universitatea de Medicină Timişoara au pus în funcţiune un laborator de biologie moleculară la Ginecolgie Odobescu pentru testare COVID -19, laborator în care se pot efectua probele pentru pacienţii sau personalul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţa Timişoara, dar şi pentru probele venite din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara”, a afirmat Olimpia Oprea.

În ce priveşte pregătirea privind situaţia epidemiologică actuală, au fost luate o serie de măsuri aferente instituirii carantinei în Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, începand cu data de 9 martie, explică managerul.

,,Înfiinţarea Comisiei de management al cazurilor de infecţie cu COVID 19 în cadrul SCMUT, cu următoarea componentă: manager, director medical, director îngrijiri, medic şef secţie medicină internă, şef serviciu SPIAAM, şef serviciu RUNOS, medic specialitate boli infecţioase, medic şef secţie ATI I şi ATI II, medic şef UPU –  Hotărârea Comitetului Director al SCMUT nr. 2/09.03.2020. Menţionez că medicul şef ATI I a participat la toate şedinţele Comisiei de management şi cunoaste demersurile făcute de instituţie pentru a ne aproviziona cu echipamente de protecţie sau echipamente medicale”, arată aceasta.

Totodată, conducerea spitalului aminteşte că  în cadrul UPU Clinicile Noi s-a instalat un cort primit de la ISU Timiş pentru pretriaj, s-a identificat un spaţiu pentru izolare cu 3 paturi, cu sală de aşteptare separată. La  nivelul fiecarei camere de gardă s-au realizat circuite separate cu pretriaj. De asemnea, s-a sistat efectuarea intervenţiilor chirurgicale programate, cu excepţia operaţiilor de cezariană şi oncologice, s-au realizat circuite separate pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale de urgenţă la pacienţi infectati cu COVID 19.

,,Începand cu data de 9 martie, s-au organizat întâlniri ale Comisiei de management al cazurilor de infecţie cu COVID 19 ori de câte ori a fost necesar, uneori de 2-3 ori pe săptămână, la care de fiecare dată a participat şi medicul sef al secţiei ATI I. S-a hotărât achiziţionarea de echipamente de protecţie (comandă din fonduri proprii în valoare de 80.000 lei), s-au solicitat fonduri de la Consiliul Local Timişoara şi s-au primit 1,5 milioane lei din care s-au comandat echipamente de protecţie pentru personalul medical”, continuă Olimpia Oprea, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara.

În acest moment în stocurile ATI I ale Spitalului Municipal sunt 5 seturi de protecţie antivirală categoria 3, 40 halate impermeabile, 150 maşti simple, care au fost repartizate vineri şi 20 de scuturi. Astăzi au mai primit 10 viziere ca donaţie. Vineri au fost distribuite la UPU, ATI şi restul camerelor de gardă şi secţiilor spitalului: 150 de viziere, 50 de scuturi, 350 de ochelari  şi 1000 de măşti simple. De asemenea, UPU are stoc de materiale pentru fiecare tură. De la ISU s-au primit în cursul dimineţii 30 de combinezoane şi 20 de măşti cu protecţie. Începând cu data de 27 martie,  ISU Timiş a distribuit următoarele echipamente de protecţie Spitalului Clinic Municipal de Urgenţa Timişoara: în 27 martie- 25 de măsti ffp2, iar în 28 martie- 100 de costume şi 75 de măşti ffp2.  Promisiunea fermă pe care conducerea o are din partea distribuitorilor este că marţi vor ajunge 20.000 de măşti simple şi 300 de combinezoane.

,, De asemenea, în data de 27 martie, după aprobarea a 1,5 milioane de lei în şedinţa de Consiliu Local Timişoara, s-a hotarat necesarul pentru a face achiziţia de echipamente de protecţie pentru personalul medical, în contextul în care Spitalul Clinic Municipal de Urgenţa Timişoara, conform Panului alb al judeţului Timiş, va trata pacienţi COVID-19. Conducerea Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara depune toate eforturile pentru a pune la dispoziţia personalului medical echipamentele de protecţie necesare pentru a impiedica răspândirea infecţiei atât în rândul cadrelor medicale cât şi la ceilalţi pacienţi care se adresează spitalului nostru pentru servicii medicale”, încheie Olimpia Oprea, managerul Spitalului Clinic Muncipal de Urgenţă Timişoara.