Ofițerii de la Crimă Organizată din Caraş-Severin, implicați într-un tun de 50 de milioane de euro!

O grupare infracţională organizată, specializată în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală,  spălare de bani şi obţinere ilegală de fonduri europene, a fost destructurată în urma unei ample acţiuni susţinute de SRI.

Procurorii DIICOT au efectuat 37 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti, precum şi a judeţelor Ilfov şi Iaşi pentru destructurarea grupării care a creat un prejudiciu de aproximativ 27.000.000 euro şi aproximativ 20.000.000 euro tentativă la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene. La acţiune au luat parte şi ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului  de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin.

,,În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010-2014, pe teritoriul României (zona Bucureşti-Ilfov şi Moldova) a acţionat un grup infracţional organizat ce funcţiona pe paliere, cu structură piramidală, fiecare membru având atribuţii clare şi precis determinate şi care acţiona coordonat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals,  respectiv în perioada 2010 –2012  a infracţiunii de obţinere frauduloasă de fonduri europene”, precizează DIICOT.

Gruparea se folosea de societăţi comerciale care erau trecute pe numele unor persoane modeste material şi cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova şi din Republica  Moldova, manipulabile, dar controlate în fapt de către cei vizaţi de acţiunea de astăzi. ,,Numărul acestor societăţi comerciale tip «fantomă», care au fost înfiinţate nu în scopul de a desfăşura activități legale, potrivit obiectului de activitate, ci doar pentru a fi fololsite ca simple instrumente în atingerea obiectivului major, şi anume obţinerea de resurse financiare ilicite, este foarte mare, depăşind 100 de astfel de entități. Motivaţia reală a înființării unui număr atât de mare de firme a constat atât în extinderea posibilităților de a desfășura activităţi criminale în cât mai multe şi mai variate domenii, dar şi în crearea unui «hățiș» juridic şi economic care să fie foarte greu de deslușit de către organele judiciare şi fiscale în cazul deconspirării activităţilor ilegale sau în cazul controalelor efectuate de către organele fiscale”, mai precizează DIICOT.

Activitatea membrilor grupării infracţionale a îmbrăcat forme transfrontaliere întrucât liderul grupării a înființat societăţi comerciale şi în Austria sau societăţi off shore. La sediul DIICOT Bucureşti au fost aduse în vederea audierii 100 de persoane.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/