Ochi pentru ochi? Consilierii locali din Caransebeș țin cu dinții de secția de Oftalmologie

Managerul Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș îi acuză pe consilierii locali că au votat politic organigrama și statul de funcții propuse în ședința de Consiliu Local. Adrian Cican spune că știa de decizia consilierilor cu o zi înainte de votul acestora.

Consilierii s-au lăsat înduplecați de solicitarea medicului Filip Strejariu, consilier liberal, care a venit cu amendamentul ca din organigrama propusă să nu fie desființată secția de Oftalmologie, pe motiv că nu se pot lăsa pacienții pe dinafară, la discuții fiind și medicul specialist Lăcrimioara Mihăilică. Aceasta a menționat că managerul Cican este prost informat cu privire la secția pe care o conduce.

Managerul Adrian Cican a vorbit de rentabilitatea spitalului și de pierderile care se înregistrează lunar din cauză că anumite secții, printre care și Oftalmologia, nu au pacienți.

Într-un an de zile, la Oftalmologie rata pacienților este calculată la 0,3 pe zi, foarte, foarte mică în comparație cu costurile pentru salariile personalului medical de 80.000 de lei pe lună. Nu rentează! Doamna doctor nu pierde postul de medic specialist, se va muta în ambulatoriu cu o normă de 8 ore pe zi. În spital era pontată pe 8 ore și stătea poate 6 ore. Nu există aparatură pe această secție să ne permitem operații pe ochi, iar urgențele sunt rezolvate ca și până acum, mai întâi de medicul de pe ambulantă, după care de medicul din Urgențe și dacă e grav, îl trimitem la spitalele care au aparatură: Reșița sau Timișoara”, a spus Adrian Cican, care a concluzionat că medicul specialist oftalmolog suferă o pierdere doar din punct de vedere financiar.

Consilierul Aurora Gherman, medic specialist neurolog, a tunat la auzul celor spune de Adrian Cican, spunând că a avut cazuri venite la Urgențe în care pacientul a ajuns cu ochiul în batistă și a fost chemat de urgență medicul specialist, iar în astfel de situații nu putem să ne gândim doar financiar sau statistic.

Primarul Felix Borcean, singurul susținător al planului de management al directorului spitalului, a răbufnit la auzul medicului Aurora Gherman pe care a acuzat-o că a luat mită, cunoscând un caz concret. După ce s-a mai calmat, primarul nu a mai dorit să dezvolte subiectul în cadrul conferinței de presă de la finalul ședinței.

După ce toți consilierii locali PNL și PSD au aprobat organigrama Spitalului cu amendamentul de a nu desființa secția de Oftalmologie, Adrian Cican, vădit nervos, i-a amenințat pe consilieri că această decizie va avea urmări și că circuitul spitalului gândit în planul său de management își va urma cursul normal. Managerul le-a mai spus că, deși au votat organigrama cum au dorit ei, au aprobat statul de funcții din spital așa cum a fost pus la mapă, astfel că va exista o neconcordanță pe care el nu o va îndrepta.

Ați votat schimbarea organigramei prin acest amendament cu Oftalmologia, dar nu ați schimbat și statul de funcții, astfel că pe organigramă avem secție de Oftalmologie, dar pe statul de funcții nu avem personal care să se ocupe de Oftalmologie!”, a mai spus Cican.

Și în cadrul conferinței de presă, difuzată live pe Facebookul Express de Banat Adrian Cican a susținut în continuare că votul a fost politic și că pe consilieri nu i-a interesat deloc ce secții se mai înființează sau ce cabinete se vor deschide în Ambulatoriu pentru a redresa financiar spitalul.

Cican a mai vorbit despre planul său de a muta secția de Psihiatrie Pediatrică, unde ajung din ce în ce mai des copii din diferite motive, în special din cauza consumului de substanțe interzise și alcool, în locul unde se află acum secția de Oftalmologie. Mai mult, se vor înființa pe fiecare secție compartimente de recuperare medicală, se va înființa o secție de fizioterapie, toate aducătoare de fonduri suplimentare, când vor fi trecute în contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin. De asemenea, în Ambulatoriu vor funcția 16 cabinete printre care și de medicina muncii, aducătoare de venituri.