Acuzații grave și chiar plângeri penale formulate împotriva unor funcționari publici de către un investitor din Caransebeș care se află în imposibilitatea de a intra în legalitate cu parcarea de tiruri pe care tocmai a construit-o!
Ioana Musteța a ridicat o pensiune cochetă și a construit un service auto cu stație ITP pe drumul Zlagnei din Caransebeș. A investit câteva sute de mii de euro. Pentru că în zonă deține 6 hectare de teren și pentru că buzunarul îi permite a continuat planul de afaceri cu o sală de evenimente și două parcări pentru tirurile ce trec prin apropiere, pe centura ocolitoare a orașului. A apelat la specialiști și a avut convingerea că totul va fi pus la punct, iar pentru a nu pierde timp cu obținerea tuturor documentelor necesare s-a apucat de lucru. A amenajat deja o parcare din cele două pe care le are în proiect, dar acum totul s-a blocat. „Nu ni se aprobă PUZ-ul în Consiliul Local. Probabil din invidie, probabil că nu am sponsorizat, că nu am dat mită! Nu mi-a sugerat nimeni, dar presupun că ăsta e motivul. Sau poate că sunt mână în mână cu vreun investitor care se opune să fac această investiție! E posibil orice. E o investiție foarte mare, peste 1 milion de euro, sunt proiecte făcute, avizate. Am cheltuit deja 350.000 de euro numai pe materiale.”, își strigă revolta Ioana Musteța.
În loc să primească verde pentru Planul Urbanistic Zonal, investitorului i-a fost returnată documentația depusă la Serviciul Urbanism al Primăriei, însoțită de un proces verbal de sancționare cu amendă în valoare de 3.000 de lei și, cel mai important, cu propunere de demolare. „Doamna Musteța a făcut o pensiune. Apoi a venit la Primărie să facă un PUZ pentru o parcare. A văzut că e foarte greu, că nu primește avize și a făcut o hârtie de renunțare, că nu mai fac parcare. Nu știu unde a fost, ce a făcut mai departe, dar a început să construiască parcarea. Problema este că acolo apare un spațiu verde. Au mai făcut un PUZ pentru parcare vizavi, care e în regulă. Eu înțeleg că oamenii sunt supărați, pentru că acum trebuie să demoleze. Eu chiar le-am sugerat să ne dea în judecată dacă dânșii consideră că există vreo cale de a intra în legalitate. Astăzi sunt în ilegalitate, nu au autorizație și legea nu mai e atât de permisivă, nu mai dă posibilitatea să intri în legalitate ulterior, prevede demolare și aducere la starea inițială. Eu nu sunt adeptul demolării. Eu în Consiliul Local am mers cu propunere de respingere a PUZ-ului pentru că așa a spus Urbanismul, care nu a dat aviz pozitiv. Îmi pare rău pentru situația dumnealor, dar trebuie să respectăm legea, nu pot semna ceva ilegal. Nu sunt de acord cu demolarea, dar legea nu ne dă de ales. E o chestiune care poate fi lămurită doar în instanță”, a explicat primarul Felix Borcean.
Avocatul Ioanei Musteța spune însă că nu se poate ajunge în sala de judecată atât timp cât nu există o Hotărâre de Consiliu Local, fie ea și de respingere a PUZ-ului respectiv: „Noi nu putem merge în instanță. Poți să ataci o Hotărâre de Consiliu Local în instanță, dar noi nu o avem. Când a fost PUZ-ul pe ordinea de zi s-a propus respingerea lui și consilierii s-au abținut în unanimitate și acum nu se introduce de către primar pe ordinea de zi un proiect de admitere a PUZ. PU-ul se votează de către consilieri. Noi nu avem ce contesta.”
Ioana Musteța susține că legea prevede posibilitatea de intrare în legalitate, că acceptă consecințele legii, că plătește amendă pentru că a început o lucrare fără să fie PUZ-ul aprobat, adică fără autorizație, dar consideră că se poate face „încă o schiță cu ceea ce s-a construit și la autorizația de construire să apară aceste modificări”. „Avem deja 40 de angajați la pensiune și service-ul auto. Am făcut o parcare betonată, modernă, și am amplasat acolo patru containere îmbrăcate, pentru un aspect frumos, pentru muncitorii ce vor lucra la sala de evenimente care va avea 1.800 de mp, zonă verde, zonă de agrement și heleșteu. Arhitectul-șef al județului și Consiliul Județean au constatat că documentația este completă, acordând aviz favorabil pentru Planul Urbanistic Zonal – zonă depozitare, service auto, parcare și servicii complementare de cazare și agrement. E rea-voință din partea primarului, a funcționarilor din Primărie!”, acuză femeia.
Nimic mai fals, explică încă o dată primarul Borcean. Problema nu e cu toată investiția, cu pensiunea, cu service-ul auto, ci doar cu parcarea deja amenajată. „Au cerut aviz de oportunitate pe partea cealaltă de drum, pentru o a doua parcare, pe care l-au primit. Acolo nu figurează a fi zonă verde, ca în cazul celeilalte.”, a spus edilul-șef.
Ioana Musteța nu renunță pentru că a investit bani mulți și riscă să-i fi irosit. A formulat astfel două plângeri penale împotriva mai multor funcționari din Primăria Caransebeș, pe care îi acuză de comiterea infracțiunilor de fals sub semnătură privată, uz de fals și abuz în serviciu. Femeia reclamă în primul rând că a primit de la Primărie acte semnate de o altă persoană decât cele care aveau dreptul și obligația să o facă. „Adresa nr. 9390/09.03.2021 de înaintare a procesului verbal nu trebuia semnată în fals de Adrian Berzescu, precum nu trebuia semnat de acesta nici procesul verbal de stabilire sancțiune. Aceste acte trebuiau semnate ori de arhitectul-șef, ori de primar. Prin urmare, apreciem că fapta constituie abuz în serviciu.”, a reclamat aceasta organelor de anchetă.
Dar mai important este altceva. Ioana Musteța susține că, din conținutul documentației „rezultă cu certitudine că pretinsele construcții nu sunt construite în spațiul verde, așa cum se reține neadevărat în adresa Primăriei”. Adresa a fost redactată după ce s-a observat că s-a introdus plângere contravențională tocmai pentru că promovarea plângerii suspendă efectele plângerii și, astfel, documentația nu mai putea fi returnată, ci pusă pe masa consilierilor locali spre aprobare, explică avocatul investitorului. „Procesul verbal cu efecte suspendate nu poate fi folosit ca argument pentru nesupunerea spre aprobare a documentației către Consiliul Local. Considerăm că această faptă de semnare în fals și restituire a documentației constituie și abuz în serviciu. Documentația trebuia a fi supusă spre aprobare Consiliului Local. Considerăm că nesupunerea spre aprobarea Consiliului Local a documentației atrage în condițiile legii răspunderea penală a funcționarilor publici vinovați.”, a adăugat avocatul.
Cel mai probabil, situația va fi tranșată în instanță. Până atunci, parcarea modernă pentru tiruri rămâne închisă, investitorul neavând de gând să o demoleze cu mâna sa. Totodată se gândește dacă va continua planul de investiții în zonă sau se va opri aici și se va reorienta.
Doi bărbați au lăsat o bătrână din Lugoj fără 11.000 de lei. I-au spus că fac unele lucrări la acoperiș. Acum sunt în arest. Polițiștii au reușit și...
Ne vedem la cumpărături, în magazinele Casa Alex… după sărbători!
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281