Camera de Comerț Italiană pentru România, Camera de Comerț Italiană pentru Vietnam și Camera de Comerț, Industrie și Agricultura Timiș au organizat un nou eveniment de anvergură destinat mediului de afaceri din regiune. Evenimentul a avut trei paneluri specifice, iar printre invitați s-a numărat și Gabriela Mihaela Voicilă, secretar de stat pentru Comerț Exterior în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Cele trei paneluri tematice ale evenimentului au fost: dezvoltarea ecosistemului de afaceri pentru susținerea antreprenoriatului românesc. Instrumente de promovare a exporturilor românești. Atragerea de investiții și susținerea creării de noi locuri de muncă; Deficitul de forță de muncă – implicații și soluții; și Legislația specifică în domeniu. Gabriela Voicilă a precizat că Guvernul României vrea să determine consumatorii să aleagă produsele românești la rafturi, atunci când există opțiuni. „Știm bine cu toții că dinamica mondială din acest moment este una care nu avantajează țări precum România, ci avantajează țări care au un nivel al cercetării foarte ridicat de foarte multe decenii, nu doar de câțiva ani. Vrem să facem o campanie ca atunci când consumatorul român e în fața raftului, să aleagă produse fabricate în România”, a precizat Gabriel Voicilă, secretar de stat pentru Comerțul Exterior.
Gabriela Voicilă le-a vorbit celor prezenți la eveniment în detaliu despre acest aspect, și anume că, dacă toți consumatorii ar alege mai mult produsele autohtone, și deficitul României s-ar reduce și că românii ar trebui să nu se mai lase „furați” atât de mult de ambalajul produselor. Secretarul de stat a vorbit și despre ajutorul pe care firmele îl primesc de la stat pentru a-și prezenta produsele la târguri în afara țării. Despre deficitul forței de muncă, Voicilă a punctat că e și o problemă de calificare, dar și una din cauza faptului că tinerii nu mai au atât de mult drag de muncă ca pe vremuri.
România, a doua țară la nivel mondial cu deficit de forță de muncă, după Japonia
Florica Chirița, președintele executiv al CCIAT, a precizat și motivul organizării evenimentului. „Nu este o criză doar în județul Timiș, ci și la nivel național. Un studiu al Man Power Group spune că România se plasează pe locul 2 din punct de vedere al crizei forței de muncă, după Japonia. Cu toate că în județul Timiș a scăzut numărul șomerilor cu 23,4% față de 2007, 81% dintre angajatori se confruntă cu dificultăți în angajarea personalului calificat. De aceea, susținem acest eveniment împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România și cu Camera de Comerț Vietnameză pentru România”, a precizat Chirița.
Firmele cu capital italian din Timiș, afectate și ele de criza forței de muncă
Problema companiilor italiene a fost prezentată atât de Nicoletta Fioroni, responsabil Biroul Economic și Comercial din cadrul Ambasadei Italiei la București, dar și Vincenzo Moderno, vicepreședinte al Camerei de Comerț Italiene pentru România. „Pentru a găsi soluții, ar fi nevoie de politici care să intervină pe partea de oferte și a cererii de muncă, mai ales în ceea ce privește calificarea forței de muncă”, a precizat Nicoletta Fioroni.
Moderno a atras atenția că în viitorul apropiat ar putea pleca și alți români din țară. „De la 1 iunie se deschide piața muncii în Elveția. Românii și bulgarii se puteau duce și până acum în Elveția, dar în număr mic. Acolo salariile sunt foarte atractive și eu mă aștept la un alt val de oameni care vor dori să plece”, a precizat Vincenzo Moderno.
O soluție, muncitorii din Vietnam sau Serbia
Reprezentantul Camerei de Comerț Italiene pentru Vietnam a precizat că țara sa poate oferi forță de muncă pentru România. „Avem o forță de muncă abundentă și în ultimii zece ani, rata șomajului a fost sub 2%. Mai putem furniza muncitori pentru piața românească”, a precizat Hoang Hai Pham.
Adela Cristea, reprezentanta Ascent Group, a punctat că deficitul de forță de muncă în România e de 600.000 de oameni și că piețele extracomunitare, printre care și Serbia, sunt o soluție, dacă și legislația va facilita sosirea lor. „Sănătatea unei economii depinde de nivelul de oameni activi în piața muncii, avem un minus de 600.000 de oameni”, a precizat Cristea.