Primarul Robu să aducă Timișoara în rândul orașelor moderne, apoi să taie cablurile de Internet!

Edilul-șef e avertizat de mai mulți operatori de televiziune, Internet și telefonie că Timișoara nu are un plan de dezvoltare a rețelei subterane, cum au alte orașe ale țării, astfel că sunt puși în imposibilitatea de a muta cablurile de pe stâlpi în subteran.

Asociația Operatorilor Mobili din România și o companie care furnizează servicii de televiziune, Internet și telefonie susțin că sunt disponibile să colaboreze cu Primăria Timișoara cu scopul găsirii de soluții pentru amplasarea cablurilor în subteran. Asta după ce luni seara, reprezentanții municipalității, în frunte cu Nicolae Robu, au tăiat cabluri aeriene din centrul orașului, numeroși cetățeni fiind privați de serviciile de Internet, telefonie sau televiziune.

„În urma intervenției desfășurate de autoritățile locale din Timișoara în cursul serii de 18 martie 2019, prin care s-au dezafectat cablurile aeriene din anumite zone ale orașului, membrii Asociației Operatorilor Mobili din România împreună cu UPC România doresc să reitereze disponibilitatea pentru colaborarea cu autoritățile locale din Timișoara în vederea găsirii unor soluții pentru amplasarea cablurilor în subteran. În acest sens, credem că este esențială declanșarea unui proiect de infrastructură subterană, dezvoltat de/cu sprijinul autorităților locale, precum și a unui grafic al lucrărilor de implementare care să fie discutat și agreat împreună cu operatorii telecom”, transmit „cabliștii”.


În același comunicat, aceștia subliniază că, spre deosebire de alte orașe, Timișoara nu are un plan de dezvoltare a rețelei subterane. „Spre deosebire de alte orașe în care au existat astfel de proiecte dezvoltate de/cu sprijinul autorităților locale (București, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu sau Constanța), acest tip de proiect nu a fost dezvoltat și prezentat încă de autoritățile locale din Timișoara, deși această situație este în discuție de mai mulți ani. Lipsa unui astfel de plan de dezvoltare a rețelei subterane, împreună cu acțiuni imprevizibile de dezafectare a cablurilor aeriene sunt de natură să afecteze furnizarea serviciilor de Internet, televiziune și telefonie pentru clienții noștri. Dorim să ne asigurăm clienții de angajamentul nostru continuu de a realiza investițiile necesare pentru a le oferi servicii la cele mai înalte standarde și cele mai bune experiențe de utilizare a acestora. Asigurăm și autoritățile locale de deschiderea noastră în găsirea împreună a soluțiilor de dezvoltare sustenabilă a rețelelor de comunicații electronice. Membrii AOMR si UPC România vor continua să desfășoare operațiuni de reamplasare a cablurilor în subteran în toate localitățile în care vor fi dezvoltate astfel de proiecte de infrastructură de către autoritățile locale, inclusiv în Timișoara”.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, e de neclintit. Va continua campania de tăiere a cablurilor aeriene! „O ilustrare a efectului de ghilotină! După ce am fost nevoiți să recurgem la ghilotină pentru a pune capăt indolenței proprietarilor de cabluri și a-i determina să și le ducă în subteran, iată că astăzi, ce “n-a fost posibil” -vorba vine!- de peste 10 ani, a devenit posibil: s-au dus de zor cabluri în subteran! O spunem ferm: campania va continua până la rezolvarea totală a problemei!”, a scris Nicolae Robu, pe Facebook.