Reacții din mediul privat

Invitat de CEZ România să participe la conferința de presă din cursul zilei de ieri, Ioan Popa, cunoscutul om de afaceri din Reșița și de la Crivaia, a dorit să precizeze că reacțiile din presă au fost supradimensionate în cazul incidentului cu peștii morți.

Ioan Popa, cel mai în măsură să vorbească dacă zona turistică a fost sau nu afectată de golirea barajului Gozna, a fost prezent alături de reprezentanții CEZ România și primarul localității Văliug la întâlnirea de ieri. Întrebat ce părere are despre peștii morți ce au năvălit pe Bârzava, omul de afaceri a declarat că, deși imaginea era una tristă, mass-media a exagerat cu dimensiunea evenimentului și acesta a luat prea multă amploare: „Eu cunosc foarte bine ce e aici, ce se pescuiește, e doar clean, nu are nicio valoare. Eu știu că niște pești morți sunt foarte spectaculoși la televiziune sau în mass-media, dar nu acesta este cel mai important aspect din poveste. Trebuie făcută reparația, trebuie făcută golirea de fund și curățarea grilajelor, toate acestea trebuie făcute pentru că altfel ne trezim că trebuie să ne luăm bărci în Reșița”, specifică omul de afaceri Ioan Popa.

Cum Garda de Mediu nu pare să privească deloc spre partea piscicolă a lacului, chiar dacă Gozna a fost singurul lac populat în totalitate cu păstrăv, cei care se ocupă cu turismul în zonă ar pune mână de la mână să cumpere puiet de păstrăv odată ce barajul va fi plin: „Ar fi bine ca după ce umplem lacul să cădem de acord cu Apele Române și să punem niște păstrăvi în lac, un pește bun, un șalău. Și sunt de acord  ca și noi cei din mediul de afaceri de aici să contribuim să punem un puiet bun în lac. Să vedem dacă vine cineva cu o astfel de inițiativă din partea celor care se scandalizează acum”, precizează Ioan Popa.

Operatorii de turism din zonă au numai cuvinte de laudă la adresa noilor administratori ai lacului. Față de cei ce s-au perindat pe malurile barajului de-a lungul anilor, CEZ România par să fie cei mai interesați nu doar de lac ci și de cei care populează malurile lui. „În ultimii 15-20 de ani de când mă aflu aici cu afaceri sau cu domiciliul, absolut nimeni nu a întrebat operatorii de turism din zonă despre părerea lor în legătură cu lacul. Nici statul român când era proprietar al barajelor, nici rușii care au cumpărat combinatul cu un euro, primii care au venit și ne-au bătut la ușă au fost cei de la CEZ. Ei au făcut o treabă de mult bun simț, au venit la noi și ne-au expus planul lor de lucru deși noi nu prea avem căi de coerciție asupra dânșilor. Doreau să golească lacul în primăvară-vară, și le-am explicat că sezonul este foarte important pentru noi, pentru toți operatorii din stațiune și pentru cei din Văliug. La solicitarea noastră operațiunea a fost amânată pentru lunile septembrie-noiembrie”, explică Ioan Popa în calitate de președinte al Asociației Operatorilor de Turism din zona lacului Gozna.

Comments

  1. Guardia Rosso Nera says:

    Sustineti echipa locala !

  2. Theea says:

    Dan-Aliosa…daca voi valugenii nu stiti,ce sa stie nelu-taitzelu…:))
    dar se baga si el in seama cu ce poate daca tot i-a tras-o frunzaverde…:)))