Oamenii creativi conduc viitorul! Tehnologii de ultimă generație în domeniul automotive, testate la ContiShowOff – Timişoara 2019

Tehnologiile viitorului în domeniul automotive au fost testate în capitala Banatului. Instrumente de bord, tehnologii de siguranță activă și pasivă, dar și sisteme ce presupun un „dialog” la distanță între vehicule au fost prezentate la ContiShowOff – Timişoara 2019. Mii de oameni au trecut pragul centrului de inginerie și a fabricii de componente electronice, unde le-au fost prezentate produsele la care angajații Continental din Timișoara lucrează.

Evenimentul, structurat în două părți (outdoor și indoor), a adus în faţa oamenilor maşini care operează cu cele mai performante tehnologii create de echipa din România. În exterior, cei peste 3.000 de oamenii au testat cum funcționează multe dintre tehnologiile integrate în mașinile companiei.

„Sunt anumite tehnologii care au putut fi testate de vizitatori. Ei s-au urcat în mașini, iar colegii noștri s-au plimbat și le-au arătat cum funcționează, le-au explicat partea de unghi mort, cum mașina atenționează șoferul să nu cumva să vireze, pentru că poate fi cineva în unghiul pe care el nu îl vede. Sunt mașini care vizează partea de adaptive-control. Este o tehnologie folosită pe autostrăzi, mașina își adaptează viteza la autoturismul din față. Deși ne-am luat mâinile de pe volan, mașina încetinește singură la viteaza optimă, astfel încât să nu se producă un eveniment”, a declarat Miodrag Hojda, PR Continental.

Vizitatorii au testat și un sistem de camere implementat pe un tractor, care le permite șoferilor să își selecteze suprafața și locul pe care tractorul urmează să funcționeze automat.

„Opt camere, de 360 de grade, care văd toate obstacolele. În plus, sistemul este conectat la satelit, are GPS și tu poți să îi dai coordonatele de la o parcelă, cum să îți lucreze și el îți face traseul optim. Poți să îți selectezi tu distanța pe câmp, unde să meargă și ce să lucreze și face totul singur”, a spus unul dintre angajații Continental Timișoara.

Unul dintre obiectivele Continental are în vedere dezvoltarea conceptului de smart-city.

O mobilitate curată este ceea ce cu toții ne dorim. Continental se implică în această direcție și propune noi tehnologii pentru conceptul de smart city, precum și pentru dezvoltarea vehiculelor pe distanțe lungi. Experți și specialiști din Timișoara lucrează la aceste trenduri și transformă industria automotivă de mâine în ceva mai sigur, mai curat, mai eficient. Toate aceste tehnologii prezentate la ContiShowOff sunt dezvoltate în direcția celor trei mari megatrenduri ale industriei auto: conducerea autonomă, conectivitate și electrificare”, a spus Christian von Albrischsfeld, Head of Country Continental România.

De asemenea, siguranța șoferilor, pasagerilor, dar și a mediului înconjurător este un alt obiectiv important al companiei. Astfel, vizitatorii au putut „vedea”, cu ochelarii de realitate virtuală, noile tehnologii Continental, dar și cum funcționează sistemul Adaptive Cruise Control, dezvoltat la Timișoara.

Dacă vorbim de sisteme de reducere a consumului de carburanți, de exemplu, pentru tiruri, camioane, vehicule comerciale se fac niște economii incredibile. Vorbim despre tehnologii care vizează accesul în mașină. Cheia pe care nu mai trebuie să o băgăm în butucul ușii, pur și simplu ne apropiem de mașină, deschidem portiera, am intrat și putem să o pornim, fără să folosim cheia. În direcția cealaltă a conectivității, intersecție inteligență, felul în care comunică mașinile între ele, dar și mașinile cu diverse alte obiecte: cu semafoarele, prin satelit cu alte sisteme din trafic, astfel încât să evite zonele aglomerate. Din nou mergem pe ideea de reducere a carburantului, poluării și a noxelor, să evite accidente, să găsească cel mai optim traseu. Avem sisteme radar, sisteme de cameră care sunt dezvoltate și create de colegii noștri, în scopul conducerii autonome– Adaptive Cruise Control. Conducerea autonomă înseamnă că detectează pietonii, prin intermediul inteligenței artificiale încep să învețe obiceiurile oamenilor: dacă vor să treacă strada sau să oprească. În așa fel îl atenționează pe șofer să intervină în orice moment”.

Un echipament responsabil de încărcarea bateriei, conversia tensiunii și de alte facilități dezvoltate pentru mașinile electrice a putut fi văzut la ContiShowOff.

Pe partea de electrificare vorbim de colegii noștri care dezvoltă baterii sau alte sisteme, care vizează partea de tehnologie electrică, mașini electrice, care nu mai au nevoie de propulsie convențională. Unele tehnologii sunt făcute deja, altele sunt în curs de dezvoltare și se lucrează la ele. La partea de clienți vorbim de un spectru foarte larg, brand-uri cunoscute. Trei mașini din patru la nivel mondial au cel puțin o componentă Continental. Fie că vorbim de patru anvelope, de o unitate de control a airbag-ului, de un head-up display. Head-up display-ul proiectează pe parbriz anumite informații, astfel încât șoferul nu-și mai ia ochii de la drum”, a spus Miodrag.

În interior, vizitatorii au luat parte la prezentările ținute de Dan Perjovschi– artist plastic, Ciprian Man – antreprenor, Andrei Munteanu – co-fondator Cowork și de specialiștii Continental: Gabriel Garban, Marius Badea și Dan Rotar, care au vorbit despre cum va arăta și ce va putea face mașina viitorului. Tema din acest an a ContiShowOff a fost „Creative people drive the future!”

Industria 4.0 pusă în practică în fabrica de componente electronice a stârnit curiozitatea celor care au călcat pragul companiei.  Aceștia au putut vedea cum lucrează roboții, alături de angajații din aria de producție și sprijină activitatea acestora din fabrică, dar și alte echipamente care au un rol important în reducerea consumului de energie și în eficientizarea procesului de fabricație.

A fost un eveniment dedicat atât celor mari, cât și celor mai mici. Astfel că angajații companiei, alături de copii, s-au bucurat de ateliere de experimente științifice făcute împreună cu specialiști Continental. Ei au construit mașini din materiale reciclabile, circuite electronice și s-au distrat conducând mașini de karting.

„În partea de indoor au fost colegii mei care au prezentat tehnologiile la care lucrează. Sunt 12-13 aici, unele lucrează direct pe partea de dezvoltare a tehnologiilor inovative pe partea de industrie auto, altele sunt cele care vizează partea de sprijin a lor. În același timp, în cadrul evenimentului am adunat și CV-uri ale celor care doresc să lucreze în industrie și vor să ne fie colegi. Un alt obiectiv a vizat vizitarea centrului de inginerie și a fabricii de componente electronice, de către angajați și de către familiile acestora. Au fost foarte multe activități pentru copii, ateliere de pictură și plastilină. Scopul este să arătăm și familiilor angajaților cum compania este ceva concret. A fost un fel de concurs treasure-hunt, în care copii au adunat tot felul de puzzle-uri, iar când l-au făcut complet, au primit premiul”.

Trei mașini din patru, din întreaga lume, au cel puțin o componentă. Compania are peste 20.000 de angajați în România, din care mai mult de o treime sunt ingineri și specialiști IT. La nivel mondial, peste 200.000 de angajați din 53 de țări lucrează pentru a atinge obiectivul Continental. Ținta companiei este de a asigura inovație în domeniul siguranței și de a-și dezvolta cunoștințe în mobilitate, transport și procesare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/