Decorat de Majestatea Sa cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, Flavius Boncea a propus încă de acum 9 ani schimbarea denumirii bulevardului Republicii din Timișoara în bulevardul Regele Mihai I. Practic, a solicitat revenirea la numele pe care strada l-a purtat până în 1947. Propunerea s-a materializat abia acum, când Principesa Margareta a României a dezvelit plăcuța cu noua denumire a arterei.
Jurnalistul Flavius Boncea l-a cunoscut pe Regele Mihai în 1997, iar în 2011 a fost decorat chiar de Majestatea Sa cu Medalia pentru Loialitate. În august 2013, pe când era consilier local, Flavius Boncea a propus schimbarea denumirii bulevardului Republicii în bulevardul Regele Mihai I al României. De altfel, bulevardul din Cetate a mai purtat această denumire până când autoritățile comuniste i-au schimbat-o, în 1947. Flavius argumenta propunerea sa ca fiind un minim gest de reparație morală față de rege.
Foto: Facebook/Flavius Boncea
„Eram consilier local pe atunci (n.r, 2013) și am descoperit în Nomenclatorul stradal că acest bulevard al Republicii s-a numit bulevardul Regele Mihai până în 1947. Am propus atunci în Comisia de atribuire denumiri reluarea acelui nume. La început, propunerea mea a fost privită cu destulă reticență, nimeni nu zicea că este împotrivă, dar nici nu prea avea curajul să miște vreun pas în a face această revenire la vechea denumire. A fost nevoie, din păcate, ca Regele Mihai să plece dintre noi și emoția pe care a produs-o acea plecare a regelui să miște lucrurile și în 2019, consiliul local a aprobat schimbarea denumirii. Pentru mine, Regele Mihai este reperul de normalitate și de moralitate de care România are nevoie și după care trebuie să ne ghidăm și în viitor.”, a declarat Flavius Boncea pentru expressdebanat.ro.
La finalul acestei săptămâni a fost dezvelită și plăcuța cu noua denumire a bulevardului. Gestul a fost făcut chiar de Principesa Margareta.
„Este o mare bucurie că acum, după 3 ani, nu mă întrebați de ce a trebuit să dureze 3 ani, dar așa a fost probabil să fie, în sfârșit s-au pus și plăcuțele cu denumirea bulevardului și cea mai mare bucurie este că a venit fiica Regelui Mihai să dezvelească aceste plăcuțe.”, a mai spus Flavius Boncea.
Bulevardul Regele Mihai I pornește din Piața Victoriei și străbate Timișoara până la Gara de Nord.
Legătura Regelui Mihai I cu Timișoara
Regele Mihai I a fost ctitorul mai multor instituții din Timișoara, academice și culturale. În 1944, prin decret regal, la Timișoara era înființată Universitatea de Vest, iar în 1945 – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universitatea de Științe Agricole. Din 2013, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului poartă numele Regele Mihai I al României. Regele Mihai a contribuit și la înființarea Operei Naționale Română și a Filarmonicii de Stat Banatul. Tot el a fost ctitorul principal al Catedralei Mitropolitane „Sfinții Trei Ierarhi”.
Pentru ctitorirea Catedralei Mitropolitane și a instituțiilor culturale și academice din Timișoara, Regelui Mihai i-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului și a primit distincția Doctor Honoris Causa al celor patru universități de stat.