Decorat de Majestatea Sa cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, Flavius Boncea a propus încă de acum 9 ani schimbarea denumirii bulevardului Republicii din Timișoara în bulevardul Regele Mihai I. Practic, a solicitat revenirea la numele pe care strada l-a purtat până în 1947. Propunerea s-a materializat abia acum, când Principesa Margareta a României a dezvelit plăcuța cu noua denumire a arterei.
Jurnalistul Flavius Boncea l-a cunoscut pe Regele Mihai în 1997, iar în 2011 a fost decorat chiar de Majestatea Sa cu Medalia pentru Loialitate. În august 2013, pe când era consilier local, Flavius Boncea a propus schimbarea denumirii bulevardului Republicii în bulevardul Regele Mihai I al României. De altfel, bulevardul din Cetate a mai purtat această denumire până când autoritățile comuniste i-au schimbat-o, în 1947. Flavius argumenta propunerea sa ca fiind un minim gest de reparație morală față de rege.
„Eram consilier local pe atunci (n.r, 2013) și am descoperit în Nomenclatorul stradal că acest bulevard al Republicii s-a numit bulevardul Regele Mihai până în 1947. Am propus atunci în Comisia de atribuire denumiri reluarea acelui nume. La început, propunerea mea a fost privită cu destulă reticență, nimeni nu zicea că este împotrivă, dar nici nu prea avea curajul să miște vreun pas în a face această revenire la vechea denumire. A fost nevoie, din păcate, ca Regele Mihai să plece dintre noi și emoția pe care a produs-o acea plecare a regelui să miște lucrurile și în 2019, consiliul local a aprobat schimbarea denumirii. Pentru mine, Regele Mihai este reperul de normalitate și de moralitate de care România are nevoie și după care trebuie să ne ghidăm și în viitor.”, a declarat Flavius Boncea pentru expressdebanat.ro.
La finalul acestei săptămâni a fost dezvelită și plăcuța cu noua denumire a bulevardului. Gestul a fost făcut chiar de Principesa Margareta.
„Este o mare bucurie că acum, după 3 ani, nu mă întrebați de ce a trebuit să dureze 3 ani, dar așa a fost probabil să fie, în sfârșit s-au pus și plăcuțele cu denumirea bulevardului și cea mai mare bucurie este că a venit fiica Regelui Mihai să dezvelească aceste plăcuțe.”, a mai spus Flavius Boncea.
Bulevardul Regele Mihai I pornește din Piața Victoriei și străbate Timișoara până la Gara de Nord.
Legătura Regelui Mihai I cu Timișoara
Regele Mihai I a fost ctitorul mai multor instituții din Timișoara, academice și culturale. În 1944, prin decret regal, la Timișoara era înființată Universitatea de Vest, iar în 1945 – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universitatea de Științe Agricole. Din 2013, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului poartă numele Regele Mihai I al României. Regele Mihai a contribuit și la înființarea Operei Naționale Română și a Filarmonicii de Stat Banatul. Tot el a fost ctitorul principal al Catedralei Mitropolitane „Sfinții Trei Ierarhi”.
Pentru ctitorirea Catedralei Mitropolitane și a instituțiilor culturale și academice din Timișoara, Regelui Mihai i-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului și a primit distincția Doctor Honoris Causa al celor patru universități de stat.