FOTO. Moment istoric, la Timișoara. Majestatea Sa Margareta a sădit simbolic un nou copac regal în Piața Libertății

margareta 1
explo 1000x200

Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române a fost joi, la Timișoara, ca să participe la mai multe evenimente dedicate regalității. Unul dintre momentele cele mai importante ale vizitei au vizat sădirea unui nou stejar în fața fostei garnizoane din Piața Libertății, acolo unde în urmă cu aproape un secol era plantat un copac în numele Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

„Mă bucur că Majestatea Sa Margareta a acceptat invitația noastră de a veni astăzi la Timișoara, în luna mai, luna Casei Regale. Poate vă întrebați ce are de-a face Timișoara cu Casa Regală a României, oricum nu mai suntem o monarhie demult și cred că un răspuns ne dă acest loc unde în 1 mai 1923 a fost plantat un stejar, cum scriu ziarele de atunci, «sub glorioasa domnie a Majestăților lor Regele Ferdinand I și Regina Maria». Acest loc și acest moment a subliniat un lucru care poate în ziua de azi ne pare de la sine înțeles. Că prosperitatea noastră, în acest oraș, această țară, (…) nu o avem decât dacă suntem integrați în această casă comună europeană. Familia regală a României a fost întotdeauna o familie europeană care a afirmat valorile europene: respectul, toleranța, moralitatea, bunătatea. În vremuri ca acestea în care trăim, în care avem un război la granița României, din nou, în care vedem multă ură, multă și incertitudine economică, avem nevoie de repere istorice, dar nu ca nostalgie, ci repere și valori care ne pot arăta un drum spre viitor. De aceea, relația între Timișoara și Casa Regală este atât de importantă și valoroasă.”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, în Piața Libertății, acolo unde Principesa Margareta a sădit un nou stejar regal, după ce copacul plantat acum 99 de ani în numele Regelui Ferdinand I s-a uscat, după lucrările la piață din 2012.

margareta 4

„Al doilea stejar plantat în 1 mai atunci a supraviețuit, din păcate cel de aici a murit și trebuia să îl tăiem, o zi dureroasă pentru Timișoara, dar tocmai de aceea mă bucur că îl putem înlocui și este totuși un exemplar care a crescut deja puțin. Este un simbol al durabilității. (…) O să procedăm simbolic, nu v-ați așteptat să venim acum cu macaraua noi doi și să punem stejarul, dar simbolic o să îl plantăm.”, a mai spus Fritz. Tânărul stejar a fost achiziționat din Olanda cu aproximativ 1.000 de euro.

Un alt moment important al vizitei Majestății Sale a fost dezvelirea plăcuței cu noul nume al bulevardului situat în vecinătatea Operei Naționale, până acum bulevardul Republicii, de acum – bulevardul Regele Mihai I. De altfel, bulevardul a purtat această denumire până în 1947.

În imagini se vede cum Mitropolitul Banatului Ioan îi arată Principesei balconul Operei Naționale, loc în care și Majestatea Sa s-a aflat în ianuarie 1990.

În vizita sa la Timișoara, Custodele Coroanei Regale a mers și la Catedrala Mitropolitană unde a așezat o candelă cu lumină de la Ierusalim la tabloul care îl înfățișează pe Regele Mihai, ctitorul catedralei.

margareta 9

Principesa Margareta și Principele Radu Duda au fost invitați apoi de primarul Timișoarei la o recepție care a avut loc în vechea clădire a Cancelariei de Război, astăzi sediul Centrului de Proiecte.

banner 970 x 250