Ambasadorul David Saranga: „Timișoara și Timișul au un potențial extraordinar datorită capitalului uman”

ambasador israel

Prezent în regiunea de vest pentru o vizită de lucru alături de o delegație de experți israelieni, ambasadorul Israelului în România a discutat cu autoritățile locale și județene despre noi oportunități de cooperare în domeniul cercetării și inovării. Cei din Timiș vor să profite de expertiza israelienilor în domeniul apărării, al medicinei sau al agriculturii. 

Pentru Israel, a spus ambasadorul David Saranga, spiritul inovator este o trăsătură esențială. Guvernul israelian a alocat în 2019 5,4% din PIB pentru cercetare și dezvoltare, iar anul acesta – 4,8% din PIB-ul țării. Măsuri de acest gen sunt cele care vin să sprijine sectorul științei și cel al tehnologiei și încurajează mediul antreprenorial, a mai precizat ambasadorul.

„Accesul pus pe cercetare și inovare duce la creștere economică, prosperitate și oferă soluții eficiente în momente de criză. Tehnologiile sunt cele care modelează viitorul, cele care setează direcții. Din acest motiv, cred că este important să sprijinim și mai intens inovația și progresele tehnologice nu doar la nivelul unui stat, ci la nivel bilateral. (…) Orașul Timișoara și județul Timiș au un potențial extraordinar datorită capitalului uman și am încredere că vom vedea în curând rezultate foarte bune pentru comunitatea de aici.”, a declarat David Saranga, ambasadorul Israelului în România, la finalul celor două zile de vizită în regiune.

nica

Președintele Consiliului Județean Timiș a discutat cu ambasadorul Israelului în România despre posibilitățile concrete de cooperare în câteva domenii în care Timișul excelează sau are potențial.

„Ne-am referit la partea de agricultură, de cum putem să includem tehnologia, pentru că Israelul e recunoscut pentru eficiența în utilizarea terenului și a apei, dar am abordat și subiecte ca sănătatea și asta pentru că noi dorim să realizăm un hub de sănătate în jurul Spitalului Județean, dar sunt și alte inițiative ale autorităților publice locale, cum ar fi Primăria Timișoara, Primăria Lugoj, de extindere a serviciilor în domeniul sanitar, cum putem să folosim experiența de top mondial a Israelului în domeniul sănătății pentru a ne diversifica serviciile sanitare către cetățeni. Aici clar ne-am gândit la telemedicină și la performanțele pe care Israelul le are în diferitele specialități medicale.”, a spus Alin Nica.

Discuțiile au vizat și domeniul cercetării și inovării, dar și componenta industriei de apărare, autoritățile de aici bazându-se pe experiența sectorului de automotive și tehnologia informației.

Timișoara, 80% din economia Timișului 

Primarul Dominic Fritz s-a referit la componenta economică a orașului. Timișoara reprezintă 80% din economia județului, a spus el, și a crescut în pandemie.

frtiz

„Avem încredere chiar și în această criză economică care cu siguranță va urma că Timișoara va ieși întărită. Și asta se datorează în primul rând companiilor, dar mai ales oamenilor care lucrează în aceste companii. Creșterea economică a Timișoarei și dinamica economică pe care o vedem în continuare în Timișoara se bazează pe un spirit de inovare și acest spirit cred că este foarte înțeles de poporul israelian și economia de acolo. E important să existe un ecosistem de inovare în Timișoara la care universitățile, companiile și autoritățile locale să contribuie. Lupta majoră pentru Timișoara e să atragem tineri care să vină și să lucreze aici.”, a declarat Dominic Fritz.

Delegația Israelului și-a început vizita în regiunea de vest miercuri, la invitația Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, care și-a propus să deschidă noi oportunități de cooperare în domeniul inovării, cercetării și dezvoltării cu companii și cu alți actori instituționali din Israel.

„Apreciez foarte mult pragmatismul și viziunea Israelului și asta aș vrea să ne molipsim și noi și să putem transfera această expertiză și cunoaștere. (…) Avem foarte multe lucruri în zona de inovare cu care vrem să începem să lucrăm, în zona de medicină și am pus o resursă însemnată în POR pentru ceea ce se numesc instrumente financiare.”, a spus și Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

sorin maxim

Miercuri, delegația a făcut cunoștință cu o serie de companii (din domeniile tehnologia informației, medicină, agricultură și infrastructură de suport pentru inovare) și s-a întâlnit cu reprezentanți ai principalelor instituții de învățământ superior din regiune. Joi, delegația s-a întâlnit cu autoritățile locale și județene și cu reprezentanți ai mediului de afaceri din regiune.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/