O zi de spitalizare poate face diferența între viață și moarte! Virgil Musta: „Pacienți asimptomatici care au plecat acasă s-au decompensat rapid și au ajuns la ATI!”

Potrivit noilor reglementări, orice persoană confirmată cu COVID-19 trebuie să se interneze cel puțin 24 de ore pentru a fi evaluată. Cât timp stau în spital, pacienții sunt supuși mai multor analize, iar cele 24 de ore le pot salva viața.

Investigațiile trebuie făcute pentru ca medicii să poată afla intensitatea sindromului inflamator și a tulburărilor de coagulare, acestea fiind principalele mecanisme patogenice care intervin în boala COVID-19.

În cazul în care analizele sunt în parametrii normali, la solicitare, pacienții pot merge acasă în autoizolare. Dacă analizele sunt modificate și arată prezența celor două sindroame, bolnavilor li se va recomanda internarea pentru a putea fi început tratamentul. Iar asta pentru că, spun specialiștii, există pericolul ca, în doar câteva ore, boala să evolueze spre o formă severă.

„Am avut pacienți care se simțeau bine, nu aveau simptome de COVID-19 sau erau ușor simptomatici și au ales să plece acasă. După patru, cinci zile, s-au decompensat rapid și din păcate au ajuns în Secția de Terapie Intensivă.”, a spus medicul Virgil Musta, șeful Clinicii de Boli Infecțioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Elementele care arată că boala poate evolua spre o formă severă sunt: limfopenia (scăderea numărului de limfocite), creșterea proteinei C reactivă (o proteină prezentă în sânge atunci când în organism există o inflamație acută), a feritinei (proteina care stochează fierul), a lactatului (produs al metabolismului anaerob al glucozei) și a D-Dimerilor, considerați un marker în tulburările de coagulare și ale căror valori anormale cresc riscul de apariție a trombembolismului pulmonar. La Spitalul „Victor Babeș” tratamentul este personalizat, spune medicul Virgil Musta.

„Evaluarea făcută pacienților simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată, pe forma ei, pe patogenia existentă și nu pe boală. Acest lucru ne-a făcut să obținem rezultate bune în tratamentul pacienților cu COVID-19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depășim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce și administrarea rapidă a unui tratament personalizat.”, a explicat doctorul Virgil Musta.

De la începutul pandemiei, în Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara au fost internați 1.089 de pacienți infectați cu noul coronavirus. Au fost înregistrate 90 de decese, dar și un număr de 712 pacienți vindecați.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/