O treime dintre timișeni, vaccinați anti-Covid. Directorul DSP: „Ne-am dori să avem o rată de imunizare mult mai mare”

centru vaccinare 4

Directorul DSP Timiș, Flavius Cioca, spune că până la această dată 215.000 timișeni s-au vaccinat împotriva noului coronavirus și declară că cifrele nu sunt mulțumitoare. Este și motivul pentru care autoritățile deschid centre de imunizare în cât mai multe spații, astfel încât vaccinul să fie accesibil tuturor, fără prea mare efort. În Timișoara este, de joi, operațional un centru amenajat în incinta Gării de Nord, unde se pot imuniza și cei care nu sunt din județ.

Sunt 27 de centre de vaccinare anti-Covid în județul Timiș, la această dată, dintre care 10 sunt operaționale în Timișoara. Totuși, numărul celor care se vaccinează nu mulțumește autoritățile, până acum imunizându-se doar o treime din populația județului.

„Nu sunt mulțumitoare cifrele. Noi ne-am dori să avem o rată de imunizare a populației mult mai mare. Faptul că noi suntem pe un loc fruntaș în țară, dar într-un context în care avem 30 și ceva la sută din populație imunizată, nu ne satisface. Ne-am dori să fim la nivelul Uniunii Europene, unde 70% din populație e imunizată cu prima doză. Noi în Timiș avem 215.000 de oameni imunizați complet, undeva în jur de o treime din populația județului. E un procent bun dacă ne comparăm cu alte județe din țară, dar nu ne mulțumește și nu ne protejează dacă ne gândim la virulența noii tulpini Delta și la ceea ce se întâmplă în spitale și în alte țări și știm că există o perioadă de latență până când ajunge la noi vârful valului și începe în alte țări.”, a declarat Flavius Cioca, directorul DSP Timiș.

leader board 728 x 90 px

Potrivit lui Cioca, până acum, în Timiș au fost depistate două persoane infectate cu varianta Delta a coronavirusului, în urma analizelor de laborator. Aceste persoane nu au caracteristici speciale. Flavius Cioca spune că strategia autorităților este să aducă vaccinul, și în acest context, cât mai aproape de cetățeni. Cel mai recent a fost deschis centrul de imunizare din incinta Gării de Nord din Timișoara, cu două fluxuri și vaccinuri Pfizer și Johnson&Johnson.

centru vaccinare 3

„Se adresează acest centru inclusiv persoanelor din alte localităţi, din alte judeţe chiar, sau mai bine zis în primul rând acestora pentru că gara Timișoara Nord e un loc cu trafic de persoane destul de mare și atunci aici e binevenit aici un centru și poate să aducă acest vaccin aproape de oameni. Există centre care s-au închis, altele care și-au redus programul, iar datoria noastră este să găsim metode prin care fiabilizăm genul acesta de facilități care au adresabilitate. Sunt 100% convins că cel puțin o bună perioadă de timp, acest centru va avea adresabilitate. Dacă ulterior, campania de vaccinare va prinde noi aripi sau va rămâne la fel de închistată cum e acum, rămâne de văzut și ține și de conștientizarea fiecăruia dintre noi, ține și de mesajele publice pe care fiecare le livrează, ține și de ce se va întâmpla din punct de vedere medical în valul 4.”, a mai spus Cioca.

centru vaccinare 2

Centrul va fi deschis de luni până vineri, între orele 12 și 20, în spațiul în care funcționează și Muzeul Trenurilor în Miniatură. La inaugurare au fost prezenţi prefectul Zoltan Nemeth, Irina Alexe, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și președintele ANRP, Silviu Grigorescu.

centru vaccinare 5

centru vaccinare 1

„Centrul este operat de personalul medical de la Spitalul CFR. Sper să vină călătorii, sunt foarte multe persoane care lucrează în diverse fabrici din Timişoara, care vin şi pleacă la anumite ore la care nu au acces la alte centre de vaccinare. Scopul a fost să deschidem un centru într-un loc aglomerat, ca oamenii să aibă posibilitatea, fără prea mare efort, să se vaccineze. Programul a fost făcut pe baza mersului trenurilor și a fluxului de călători, având în vedere momentul în care ei pleacă înapoi, nu dimineață când vin la lucru.”, a declarat prefectul Zoltan Nemeth.

Acesta este al doilea centru de vaccinare amenajat de Spitalul CFR din Timișoara. În primul, deschis în urmă cu opt luni, au fost administrate, de la începutul campaniei, 22.796 de doze de vaccin anti-Covid.